неділя, 27 жовтня 2013 20:25

Експерт розповів, як здешевити кредити

Експерт розповів, як здешевити кредити
Олександр Савченко назвав методи здешевлення кредитів. Фото: radiosvoboda.org

Ректор Міжнародного інституту бізнесу, колишній заступник голови Національного банку України (НБУ) Олександр Савченко назвав основні причини високих ставок за кредитами в Україні.

"Перша причина - це наявність "поганих кредитів" у портфелях комерційних банків. Питома вага "поганих кредитів", які виникли до чи під час кризи, перебуває на рівні 20-25%. Банки займаються у першу чергу такими кредитами, а не новими. Отже, треба лібералізувати ринок "поганих" кредитів, щоби їх вільно без бюрократичних і податкових перешкод можна було продати іншим фінансовим установам", - сказав Савченко в ефірі Українського радіо.

За його словами, друга причина - стабільний курс гривні.

"Політика стабільного курсу, з одного боку, і нагнітанні у пресі очікувань девальвації, з іншого, ведуть до того що і бізнесмени, і населення закладають девальвацію в процентні ставки за кредитами і депозитами. Якщо ми перейдемо до політики плаваючого курсу, то ця проблема зникне", - вважає експерт.

На його думку, політика плаваючого курсу гривні дасть змогу знизити процентні ставки за кредитами і депозитами на 5 процентних пунктів.

Савченко виступив за інфляційне тагетування, коли НБУ суттєво впливає на депозитну і кредитну політику банків. Він зауважив, що завдяки цьому ставки знизяться через кілька років.

Насамкінець, вважає Савченко, необхідно посилити захист кредиторів, щоби ті мали більше прав для повернення позик.

Зараз ви читаєте новину «Експерт розповів, як здешевити кредити». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

4

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути