четвер, 28 серпня 2014 20:03

Експерт розповів, чому Нацбанк допустив стрибок долара до 14 гривень

Експерт розповів, чому Нацбанк допустив стрибок долара до 14 гривень
Фото: rest-portal.ru

До падіння курсу гривні призвели в тому числі необдумані помилки Національного банку. Про це на прес-конференції заявив керівник Центру світової економіки Національної академії наук Олег Устенко.

Серед суттєвих помилок Центробанку експерт назвав рефінансування НАК "Нафтогазу" та допущення спекуляцій на міжбанку.

"Мінфін дав НАКу 40 мільярдів гривень на цінні папери. Потім Нацбанк купив ці цінні папери. Вони наповнили ринок великою кількістю грошей. Розраховували, що ці гроші не надійдуть на міжбанківський валютний ринок. Домовленість була порушена. Тобто Нацбанк помилився двічі. Перший раз, коли дозволив це зробити, вдруге, коли допустив порушення домовленості", - сказав Устенко.

Друга помилка Нацбанку, на думку керівника Центру світової економіки, полягала в тому, що під час того, як гривня стала катастрофічно падати — не закрили міжбанківський валютний ринок.

"Бачите, що гривня катастрофічно падає, але після допомоги Міжнародного валютного фонду має стабілізуватись — припиніть спекуляції. Закрийте міжбанк до п'ятниці, поки стане відомо про транш МВФ, або й до понеділка. Тим паче, що є вже заяви, які свідчать, що рішення буде на користь України. Нехай народ не панікує. Такі приклади були вже у світовій практиці, зокрема в Латинській Америці та Аргентині", - радить Устенко.

Він переконаний, що найближчим часом Нацбанк має переглянути формування курсової політики.

Зараз ви читаєте новину «Експерт розповів, чому Нацбанк допустив стрибок долара до 14 гривень». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

2

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8642
Голосування На яку допомогу від Європи та світу Україні варто розраховувати після війни?
  • Польща обіцяє "план Маршалла" - велику програму фінансової підтримки
  • Списання всіх боргів за зовнішніми кредитами
  • Всі кошти від конфіскації майна та ресурсів РФ у світі
  • Допомоги не буде. Обмежаться підтримкою біженців
  • Мені байдуже
Переглянути