четвер, 19 січня 2012 13:56

Експерт пояснив, у чому провалився Мінфін Ярошенка

Експерт пояснив, у чому провалився Мінфін Ярошенка

Відставку міністра фінансів Федора Ярошенка можна пояснити недоліками у роботі очолюваного ним  відомства.

Таку думку висловив завідувач сектору грошово-фінансової стратегії Національного інституту стратегічних досліджень Олексій Молдован у ефірі Українського радіо.

"Я би виходив з результатів фінансової політики. Програма економічних реформ стартувала три роки тому. І що ми маємо? Приріст інвестицій у модернізацію виробництва на рівні 0%. Динаміка видатків бюджету на базові соціальні стандарти досить низька: зростання мінімального прожиткового мінімуму становитиме 100 гривень у 2012 році. Чи є це досягненням?" - сказав він.

Крім того, за його словами, почастішали випадки нецільового використання бюджетних коштів.

"Видається, що Міністерство фінансів втратило контроль над розпорядниками бюджетних коштів. Звісно, претензії можна адресувати до самих розпорядників, але контрольна функція залишилася все ж за Мністерством фінансів", - зауважив експерт.

Останньою причиною відставки Ярошенка Молдаван назвав невисоку якість Податкового кодексу.

"Ми досить детально аналізували, яким чином Міністерство фінансів виконує президентську Програму економічних реформ та Національний план дій на 2012 рік. Сказати, що відомство не досягло жодного прогресу не можна, більшість пунктів цієї програми були виконані... Але є питання щодо якості виконання і щодо оперативності. Наприклад, був прийнятий Податковий кодекс, там була відсутня частина стосовно врегулювання спрощеної системи оподаткування обліку та звітності. Було поставлено завдання: на початку 2011 року забезпечити проходження відповідного законопроекту, щоб "спрощенці" могли отримати правове поле. Натомість цілий рік бізнесмени не знали, що їх очікує, який розмір податків, чи буде ця система взагалі існувати. В кінці ми отримали якісний, гарний закон, але час був втрачений", - зазначив він.

Нагадаємо, 18 січня президент Віктор Янукович прийняв відставку міністра фінансів Ярошенка.

Зараз ви читаєте новину «Експерт пояснив, у чому провалився Мінфін Ярошенка». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8642
Голосування На яку допомогу від Європи та світу Україні варто розраховувати після війни?
  • Польща обіцяє "план Маршалла" - велику програму фінансової підтримки
  • Списання всіх боргів за зовнішніми кредитами
  • Всі кошти від конфіскації майна та ресурсів РФ у світі
  • Допомоги не буде. Обмежаться підтримкою біженців
  • Мені байдуже
Переглянути