вівторок, 27 вересня 2016 15:18

Експерт пояснив, хто відбирає клієнтів у банків

Експерт пояснив, хто відбирає клієнтів у банків
inpress.ua

За три роки кількість фінансових компаній в Україні зросла більш як удвічі. З 324 у квітні 2013-го до 673 2016 року. Створити фінансову компанію простіше, ніж заснувати банк. У подальшому конкуренція між такими організаціями та банківськими закладами зростатиме. Про це в коментарі Gazeta.ua розповів фінансовий експерт Олексій Лупоносов.

"Діяльність фінансових компаній регулює не Національний банк, а Національна комісія, що здійснює державне
регулювання у сфері ринків фінансових послуг. Цю ліцензію легше отримати. Зростання кількості таких структур - нормальна практика. Треба тільки розуміти, що ніхто не гарантуватиме повернення ваших коштів. Відсотки вищі, але й ризики також. Щоб не потрапити на вудку до шахраїв, треба звертатися до фінансових аналітиків", - говорить Лупоносов.

В Україні зафіксовано скорочення кредитних спілок, страхових компаній і ломбардів.

"В українців гроші є. Збереження забирають із депозитів. Через інфляцію депозити де-факто мають від'ємну ставку. Де-юре ставка є, але інфляція її нівелює. Тримати гроші на депозитах зараз невигідно. Фінансові компанії збирають гроші у населення для інвестування до реального сектору економіки - в прибуткові компанії. Їхні пропозиції покривають інфляцію. Тому послуги фінкомпаній мають попит в українців", - пояснює експерт.

Банки частіше створюють власні фінансові компанії та пропонують своїм клієнтам інвестувати гроші в них.

"Клієнтам пропонують вибір - покласти гроші на депозит чи вкласти в фінансову компанію. Іноді вуалюють, що це також депозит. Насправді, це інвестиції. Відсотки у такому разі вищі, але Фонд гарантування вкладів не покриватиме ризики. Пішли шляхом "Михайлівського", - говорить фінансист.

У майбутньому фінансові компанії складуть конкуренцію банкам. Прогнозують розвиток нового для України інституту - фінансового консультанта.

"Кількість їх може зрости до кількох тисяч. На Заході тисячі таких корпорацій. Не всім можна довіряти. Навіть на Заході 30-40% таких компаній - шахрайські. В Україні збільшується ринок фінансового аналізу", - коментує Олексій Лупоносов.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Адвокат розповів, як проблемним вкладникам забрати гроші з банку

Нагадаємо, 23 травня правління Національного банку вирішило зарахувати банк "Михайлівський" до категорії неплатоспроможних. Згодом з'ясувалося, що частина вкладників уклала договори з фінансовими компаніями. Банк виступав посередником. Фонд гарантування відмовився виплачувати компенсацію. Люди кілька разів перекривали вулиці центру Києва.

Зараз ви читаєте новину «Експерт пояснив, хто відбирає клієнтів у банків». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8642
Голосування На яку допомогу від Європи та світу Україні варто розраховувати після війни?
  • Польща обіцяє "план Маршалла" - велику програму фінансової підтримки
  • Списання всіх боргів за зовнішніми кредитами
  • Всі кошти від конфіскації майна та ресурсів РФ у світі
  • Допомоги не буде. Обмежаться підтримкою біженців
  • Мені байдуже
Переглянути