середа, 11 травня 2016 22:25

Економісти підрахували втрати Росії від євросанкцій

Економісти підрахували втрати Росії від євросанкцій

Вчені з Берліна підрахували масштаб збитків, що завдають Росії санкції Заходу.

Відповідні дані були опубліковані в спільній статті наукового співробітника Німецького інституту економічних досліджень DIW Berlin Костянтина Холоділіна і постдока Вільного університету Берліна Олексія Нецунаева, пише "РБК".

Вперше підрахунок був здійснений економетричними методами.

Згідно з дослідженням, верхня межа збитку для зростання оцінюється в 11%. В середньому ж російська економіка втратила 2 п.п. поквартального зростання ВВП через санкції Заходу.

"Якщо перевести це у втрати економічного зростання за два роки санкцій війни, ефект буде дуже помітним", - сказано в статті.

Повідомляється, що фактичне зростання ВВП з другого кварталу 2014 року, коли були введені перші санкції, по третій квартал 2015 року (останній доступний в часовому ряду дослідників) складає мінус 4,1%, тоді як контрфактичне (як якби санкцій не було) - плюс 6,9%", - розповів Холодилін.

При цьому за його словами, різницю в 11% можна розглядати як "верхня межа збитку, пов'язаного з санкціями".

Дослідники також відзначили, що визначити вплив санкцій проблематично, тому що даних мало, часовий ряд дуже короткий, а введення санкцій практично збіглося з початком падіння цін на нафту.

Для аналізу були використані дані Росстату, Eurostat, Datastream і Банку міжнародних розрахунків про зростання ВВП Росії і єврозони, ціни на нафту і реальні ефективні обмінні курси.

У роботі зазначено, що для економіки єврозони вплив антиросійських санкцій виявився дуже малий. Середні темпи економічного зростання в єврозоні знизилися незначно.

За словами економістів, це можна пояснити тим, що негативний баланс торгівлі єврозони з Росією в 2014 році скоротився на $ 3,6 млрд, що дало невеликий приріст ВВП валютного блоку.

Як повідомлялося раніше, 21 грудня Європейський Союз офіційно затвердив рішення про продовження санкцій проти РФ ще на півроку.

Зараз ви читаєте новину «Економісти підрахували втрати Росії від євросанкцій». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8642
Голосування На яку допомогу від Європи та світу Україні варто розраховувати після війни?
  • Польща обіцяє "план Маршалла" - велику програму фінансової підтримки
  • Списання всіх боргів за зовнішніми кредитами
  • Всі кошти від конфіскації майна та ресурсів РФ у світі
  • Допомоги не буде. Обмежаться підтримкою біженців
  • Мені байдуже
Переглянути