пʼятниця, 25 грудня 2015 07:05

Продовження санкцій і 20 доларів за барель нафти — це смерть для Путіна

Були розмови про можливий перегляд Європейським Союзом терміну продовження санкцій щодо Росії. Однак несподіванок не сталося. Термін дії санкцій збільшать на півроку. Як не дивно звучить, це — результат спільної роботи російської і української дипломатії. У Києві пропонували залишити санкції ще на рік. Москва проштовхувала ідею трьох місяців. У результаті в Брюсселі ухвалили Соломонове рішення — півроку. Водночас попередили: санкції зберігатимуться до остаточної реалізації Мінських угод. Тобто до виведення російських військ і найманців з окупованої території Донбасу та повернення Україні контролю над її державним кордоном.

Італія скористалася дискусією про санкції, щоб запитати: чому в умовах тиску на Росію збираються будувати "Північний потік-2" — у той час, як "Південний потік" Єврокомісія фактично зупинила? Навряд чи цю позицію можна назвати проросійською.

Для Кремля ці шість місяців — серйозний термін. Рішення Євросоюзу прийняли на тлі стрімкого здешевлення нафти. Саме того дня, коли стало зрозуміло, що термін дії санкцій продовжать, з'явилися нові прогнози цін на нафту 2016 року — 20 доларів за барель. Для Путіна ця цифра — як смертний вирок. Тому йому необхідно якнайшвидше скасувати санкції і повернути російським компаніям та банкам можливість кредитуватися на Заході. Проте втрачати контроль над Донбасом Путін теж не бажає. Найближчі місяці він займатиметься дестабілізацією України. Йому важливо, щоб вона не виконала свою частину Мінських угод. Щоб можна було показати хаос в українській політиці і крах держави. Цей план уже схвалили в Кремлі. А його реалізацію доручили перевіреним професіоналам.

Його головні напрямки: розколоти українську владу й дискредитувати керівництво країни, довести до непрацездатності Верховну Раду, зірвати голосування по Мінських угодах, спровокувати розвал коаліції і дострокові парламентські вибори, на гроші російських олігархів створити"патріотичні" й "антикорупційні" проекти, що будуть головними вигодоотримувачами цих виборів і потім відмовляться виконувати Мінські домовленості. Тоді позиції тих західних політиків, які радять не карати Росію, тому що це Україна не може впоратися зі своєю частиною угод, посиляться — і санкції скасують.

Тому рішення Євросоюзу — не просто удар по Кремлю. Це ознака того, що російські спроби дестабілізувати Україну наростатимуть і в найближчі місяці можуть стати одними з найскладніших у нашій новітній історії.

Віталій ПОРТНІКОВ, публіцист (для сайту Радіо Вільна Європа/Радіо Свобода)

Зараз ви читаєте новину «Продовження санкцій і 20 доларів за барель нафти — це смерть для Путіна». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути