пʼятниця, 02 вересня 2016 15:19

Економіст пояснив, чому гривня знецінилася за 20 років

Економіст пояснив, чому гривня знецінилася за 20 років

Українська валюта відносно долара США девальвувала з 1,76 грн за дол. до 26,61 через підтримку експортерів сировини, які так і не стали локомотивом економіки.

Про це у коментрі Gazeta.ua розповів економіст Андрій Новак.

"Девальвація у 15 разів за перші 20 років існування гривні - наслідок помилкової курсової стратегії. Час від часу ми девальвуємо гривню, щоб експортери були конкурентноздатнішими, стали локомотивами української економіки й вивели її з кризи. Ми на власному прикладі переконалися, що це помилкова стратегія. Ті, заради яких ми знецінили гривню, не ставали конкурентноспроможнішими, не стали продавати на світовому ринку більше своєї продукції й не стали не тільки локомотивами економіки, а часто, навіть, навпаки - перетворилися на тягарі", - сказав економіст.

На думку Андрія Новака, для всіх інших категорій підприємств та звичайних громадян девальвація стала негативним фактором.

"Водночас громадяни України та підприємства, які не є експортерами, а це більшість, через девальвацію зменшували свою платоспроможність. Внаслідок такого підходу ми бачили постійні економічні кризи", - зазначив експерт.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Україна пережила три фінансово-економічні кризи

На його думку, треба змінювати стратегію щодо національної валюти, робити її міцною та стабільною.
Частину цієї роботи вже зробили: не закуповуємо величезні обсяги російського газу. Надалі потрібно виводити економіку з тіні, покращувати бізнес-клімат.

Нагадаємо, сьогодні виповнюється 20 років національній валюті. 2 вересня 1996 року замість купоно-карбованіців Україна отримала власну валюту - гривню. У перший день реформи за курсом 100 тис. крб за 1 грн перерахували ціни, тарифи, оклади заробітної плати, стипендії, пенсії, кошти на рахунках підприємств, установ та організацій, а також вклади громадян. Долар США тоді коштував 1,76 грн.

Зараз ви читаєте новину «Економіст пояснив, чому гривня знецінилася за 20 років». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8642
Голосування На яку допомогу від Європи та світу Україні варто розраховувати після війни?
  • Польща обіцяє "план Маршалла" - велику програму фінансової підтримки
  • Списання всіх боргів за зовнішніми кредитами
  • Всі кошти від конфіскації майна та ресурсів РФ у світі
  • Допомоги не буде. Обмежаться підтримкою біженців
  • Мені байдуже
Переглянути