Ексклюзиви
вівторок, 23 серпня 2016 06:45

Україна пережила три фінансово-економічні кризи
3

Лідер Народного руху України ­В’ячеслав Чорновіл загинув 25 березня 1999‑го в автокатастрофі. Частина ­суспільства досі переконана, що його вбили як небезпечного конкурента на майбутніх президентських виборах
Фото: ФОТО: уніан
Співачка Руслана 2004 року вперше за ­історію участі України в пісенному конкурсі виграла ­Євробачення
У червні 1993 року відбувся наймасовіший страйк шахтарів Донбасу. В ньому взяли участь до 500 тисяч людей

24 серпня 1991 року — Верховна Рада прийняла Акт проголошення незалежності України.

1992-й — Українська православна церква розкололася на дві частини — Київського та Московського патріархату. Москва прагнула розширити права церкви в Україні, однак митрополит Київський і Галицький Філарет виступив проти.

У червні 1993 року розпочався страйк шахтарів на Донбасі, який став причиною дострокових президентських виборів в Україні.

1994-й — Україна відмовилася від ядерної зброї. Підписала Будапештський меморандум, за яким Велика Британія, Росія та США гарантували безпеку.

1995 року Україну прийняли до Ради Європи.

1996-го Верховна Рада ухвалила основний закон держави — Конституцію. У країні запровадили національну валюту — гривню. Курс обміну становив 1,75 грн за $1.

1997 року Україна підписала угоду про перебування Чорноморського флоту Росії в Криму на 20 років. Розміщення іноземного війська стало фактором загострення подій на півострові.

1998-го Україна пережила першу фінансову кризу. Курс упав до 5,5 грн за $1.

1999 року в автомобільній аварії загинув кандидат у президенти — лідер Народного руху України В'ячеслав Чорновіл. Колеги назвали цю смерть замовним убивством, суд — нещасним випадком.

16 вересня 2000-го в столиці зник головний редактор інтернет-видання "Українська правда" Георгій Ґонґадзе. За кілька тижнів у райцентрі Тараща під Києвом знайшли його тіло без голови. Восени 2000-го оприлюднили аудіозаписи з кабінету президента Леоніда Кучми, що свідчать про його причетність до вбивства журналіста.

2001 року до України вперше приїхав Папа Римський — Іван Павло ІІ.

2002-го під час авіашоу на аеродромі Скнилів піді Львовом на глядачів упав винищувач ­Су-27. Загинули 78 людей, зокрема 28 дітей. Усього постраждали 250 осіб.

2003 року розгорівся конфлікт між Україною та Росією навколо острова Тузла. Українці наполягали, що острів належить їм. Росія стверджувала, що чіткий кордон у тому місці не встановлений.

Наприкінці 2004-го після масових фальсифікацій на президентських виборах українці вийшли на багатотисячний мітинг на підтримку Віктора Ющенка. Майдан протримався кілька місяців. Отримав назву помаранчева революція.

2005 року Україна вперше приймала Євробачення. Йому передувала перемога співачки Руслани в турецькому Стамбулі.

2006-го вперше в історії незалежної України національна збірна з футболу потрапила до фінальної частини Кубка світу. У чвертьфіналі поступилася збірній Італії — майбутнім чемпіонам.

2007 рік — Віктор Ющенко підписав Указ "Про дострокове припинення повноважень Верховної Ради". Депутати назвали це рішення неконституційним, їх підтримали прем'єр-міністр Віктор Янукович та уряд. Зрештою домовилися про дострокові вибори до Верховної Ради.

2008-й — друга фінансово-економічна криза, девальвація національної валюти до 8 грн за $1. Національний банк України залучив $16,5 млрд кредиту від Міжнародного валютного фонду.

1 січня 2009 року російський Газпром ­повністю припинив постачання газу в Україну. Відновив 18 січня — після того, як прем'єр Юлія Тимошенко погодилася на газпромівську ціну $450 за 1000 куб. м.

2010-го на президентських виборах переміг Віктор Янукович. У першому турі отримав 35,32% ­голосів.

2011 року Верховна Рада затвердила пенсійну реформу. На п'ять років збільшився пенсійний вік для жінок, на два — для держслужбовців.

2012 рік — Україна та Польща приймали чемпіонат Європи з футболу. Матчі відбувалися в Києві, Харкові, Львові та Донецьку. Українська збірна далі групового турніру не пройшла.

2013-й — початок Революції гідності. Під час протистояння із силовиками загинуло понад 100 людей.

Березень 2014-го — російські війська окупували півострів Крим, увійшли на територію Донбасу. 13 квітня Рада нацбезпеки та оборони оголосила про початок широкомасштабної антитерористичної операції із залученням Збройних сил України.

2015 року через війну на Донбасі та проблеми в економіці знецінилася гривня. Курс зріс до 30 грн за $1.

2016-го в рамках декомунізації в Україні перейменували 950 населених пунктів, названих на честь колишніх комуністичних вождів і політиків.

Зараз ви читаєте новину «Україна пережила три фінансово-економічні кризи». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути