Ексклюзиви
вівторок, 16 лютого 2016 15:08

Долар стрибає через валютні спекуляції - експерт

Долар стрибає через валютні спекуляції - експерт

Сьогоднішнє подорожчання долара на Міжбанку на 30 коп, до 27,25 грн та його відкат назад на 50 коп ніяк не пов'язане з можливою відставкою уряду, це привід для валютних спекуляцій. Про це Gazeta.ua розповів у коментарі економічний експерт Андрій Новак.

"Девальвація, яка відбувається - виключно штучна, викликана спекуляціями на валютному ринку. При цьому Уряд і Нацбанк - просто спостерігачі. А нацбанк часто ще й провокує продовження девальвації своїми діями", - підкреслив економіст.

На думку Андрія Новака, зараз є економічні причини не тільки для стабілізації курсу гривні, але й для укріплення національної валюти.

"Майже рік в Україні немає жодних економічних підстав для знецінення гривні. Всі три головні фактори, які формують курс будь-якої грошової одиниці, в тому числі й гривні, всі ці фактори у нас позитивні. Перший - зовнішньоторгівельний баланс. Він позитивний - плюс 600 мільйонів доларів. Не тому, що ми щось зробили в економіці. У нас падає експорт, але ще більшими темпами падає імпорт, бо ми різко зменшили постачання російських енергоносіїв. Другий фактор - платіжний баланс. Він у нас позитивний, плюс 900 мільйонів доларів, на відміну від 2014 року, коли він був мінус 13 мільярдів доларів. Позитив балансу склався через величезні регулярні зовнішні позики, та знов-таки зменшення закупівлі російських енергоносіїв. І третій фактор - зовнішній борг.. Україна отримала реструктуризацію на чотири роки зі списанням частини боргу, і тепер він не тисне на кус гривні", - пояснив експерт.

Зараз ви читаєте новину «Долар стрибає через валютні спекуляції - експерт». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 8642
Голосування На яку допомогу від Європи та світу Україні варто розраховувати після війни?
  • Польща обіцяє "план Маршалла" - велику програму фінансової підтримки
  • Списання всіх боргів за зовнішніми кредитами
  • Всі кошти від конфіскації майна та ресурсів РФ у світі
  • Допомоги не буде. Обмежаться підтримкою біженців
  • Мені байдуже
Переглянути