субота, 20 грудня 2014 17:51

Дії уряду непрофесійні та неефективні — Лановий

Дії уряду непрофесійні та неефективні — Лановий
Володимир Лановий. Фото: tyzhden.ua

Президент Центру ринкових реформ Володимир Лановий вважає, що податкова система в Україні працює не на користь більшості громадян, а в інтересах олігархічної меншості.

Про це він заявив у інтерв'ю для Gazeta.ua

Які основні причини падіння вітчизняної економіки нинішнього року?

- Насамперед, воєнні дії та соціальне напруження на Донбасі. Це вагомі чинники, які ускладнюють наші міжнародні економічні стосунки. Зменшується обсяг імпорту, банки не отримують іноземні кредити, у підсумку падає виробництво. Другий виклик для економіки — застарілість вітчизняних підприємств, у тім числі в металургії, хімії та інших галузях. Це призводить до великих енергозатрат, зниження якості продукції і як наслідок — втрати ринків. Третя причина — погіршення фінансової ситуації, руйнування фінансово-кредитної системи, несталий курс гривні, ажіотажний попит на іноземну валюту. Це веде до інфляції, зменшення споживання, погіршення рівня життя населення. Четвертий чинник — величезні державні компанії та холдинги, як "Нафтогаз", "Укравтодор" тощо. Вони отримують кошти з бюджету чи Нацбанку і просто проїдають їх. Це збиткові і паразитуючі конгломерати, які тільки забирають національні ресурси.

Стрімке падіння гривні за останні 9 місяців — це об'єктивний процес чи наслідок помилок уряду?

- Спочатку були об'єктивні чинники — зменшення іноземних інвестицій та дефіцит бюджету, який уряд ліквідовував ресурсами Нацбанку через комерційні установи. Потім НБУ почав зосереджувати залишки кредитних коштів банків на привілейованих рахунках. Тобто, зменшував ліквідність банків. А далі "постаралися" нові керівники НБУ, які почали штучно розподіляти кошти між окремими банками, що стало причиною постійної девальвації національної валюти. До того ж у цьому проглядаються ознаки корупції.

Чи виправдана політика уряду "затягування пасків" та тотальної економії на 2015 рік?

- Звісно, на політику Кабміну впливають політичні, фінансові та соціальні чинники. Можна зменшити видатки бюджету, аби не допускати приросту дефіциту держбюджету. Але ж урядовці хочуть порізати соціальні видатки, хоча вони не такі вже й великі. А от урядові витрати чомусь не чіпають. На державне управління витрачається 80-90 мільярдів гривень. До того ж продовжується кредитування "Нафтогазу" та інших монстрів за рахунок боргових бюджетних коштів. Тому таку політику уряду не можна назвати проукраїнською, патріотичною чи економічно конструктивною. Бо знову в розподілі коштів залишається корупційна складова. Урядовці ні в чому собі не відмовляють, планують на оренду автомобілів сотні мільйонів. Не думаю, що це політично вивірена позиція, які відповідає демократичним і соціальним вимірам.

Як змусити заплатити за нинішні труднощі олігархів?

- Уряд не може переглянути податкову систему. Тому все залишається, як було. Основний податковий тягар лягає на плечі простих українців. Вони поповнюють бюджет, Пенсійний фонд, сплачують акцизи тощо. У той час як олігархи мають численні податкові пільги та за допомогою корупційних схем вимивають кошти з країни. Ось уже виробники цигарок домоглися зменшення акцизів. На черзі — виробники алкоголю. Податкова система працює не на користь більшості громадян, а в інтересах олігархічної меншості. Треба насамперед змінити Податковий кодекс, аби багаті платили більше.

Президент Петро Порошенко обіцяє, що зростання економіки почнеться з 2016 року. Це реально?

- Падіння виробництва пов'язано із втратою ринків та застарілістю підприємств. А уряд не збирається створювати умови для нових фінансових накопичень виробників, аби вони могли модернізувати виробництво. То нема ніяких підстав сподіватися на підйом економіки через рік. Зрозуміло, що 2015-го нас чекає падіння. Який воно буде — залежить від багатьох чинників державного управління. Зокрема, наскільки урядовці підриватимуть фінансову систему. Наскільки Податкова душитиме бізнес і зменшуватиме кількість реальних бізнесменів, які змушені будуть закриватися. Люди животітимуть, підприємства скорочуватимуть працівників. Навіть якщо досягнемо повного дна, то відштовхнутися не зможемо. На початку 1990-х теж думали, що рік-два падатимемо, а потім буде підйом. Якщо починається руйнування системи, то воно стрімко розповсюджується як ланцюгова реакція. Так само відбувається при зростанні. А поки що складається враження, що можновладці не розуміють, як зупинити падіння. Цим прирікають нас на кількарічне животіння при мінімальному рівні життя. Не думаю, що цей уряд довго протягне. Бо його дії настільки непрофесійні та неефективні, що це просто вражає.

Зараз ви читаєте новину «Дії уряду непрофесійні та неефективні — Лановий». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

3

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8642
Голосування На яку допомогу від Європи та світу Україні варто розраховувати після війни?
  • Польща обіцяє "план Маршалла" - велику програму фінансової підтримки
  • Списання всіх боргів за зовнішніми кредитами
  • Всі кошти від конфіскації майна та ресурсів РФ у світі
  • Допомоги не буде. Обмежаться підтримкою біженців
  • Мені байдуже
Переглянути