вівторок, 27 грудня 2016 12:57

Держава отримала контроль над банками: експерт підбив підсумки року

Держава отримала контроль над банками: експерт підбив підсумки року
YouTube

Основною тенденцією 2016 року можна назвати зосередження капіталу у великих банках і перехід до фактично державної банківської системи. Про це Gazeta.ua розповів радник президента Асоціації українських банків Олексій Кущ.

"Якщо гроші рівномірно розподілені між малими, середніми і великими банками, то ризики розпорошені по всій системі. Капітал концентрується у великих банках. Половина банківського капіталу - у таких установах. Від цього великі банки стають нестабільні. Потенційно небезпечні для всієї системи. На ринку капіталу з'являються монопольні угруповання", - коментує експерт.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Юрист дав поради клієнтам Приватбанку

За його словами, монополії можуть тримати високі ставки за кредитами, низькі - за депозитами. Банківське обслуговування буде дороге і неякісне.

"Система стала нестабільною. Раніше малі банки амортизували систему, зараз цієї "подушки" немає. Після націоналізації Приватбанку отримали фактично державну банківську систему. Близько 52 відсотків активів у руках держави. Водночас нема ефективного контролю використання державних коштів", - розповідає банкір.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Мітинги під Нацбанком не пройшли дарма: вкладникам "Михайлівського" повернуть гроші - експерт

2016 року двічі змінювали правила гри під банківську проблему. Уперше під вкладників конкретного банку - "Михайлівський" змінили законодавство.

"Законодавчі зміни не стільки вирішують питання вкладників, скільки маскують прорахунки та відповідальність державних регуляторних органів. Замість пошуку винних у банкрутстві, наведення ладу в державному управлінні банками проблему заливають грошима з бюджету. Згодом знову прийняли зміни до законодавства. Гарантії держави по депозитах розповсюдили на всі державні банки. Це може стати поганою традицією - підлаштовувати законодавство під кожну проблемну ситуацію. У стратегії на 2016 рік Нацбанк оголосив поступову приватизацію державних банків і відмову від державних гарантій над депозитами. Тоді йшлося тільки про депозити Ощадбанку. Усе це мало б перейти до ринкових механізмів. Замість цього держава збільшує частку державних банків і розповсюджує державні гарантії на всі держбанки - Укрексімбанк, Приватбанк, Ощадбанк. Маємо 240 мільярдів гривень депозитів фізичних осіб, які треба гарантувати державі. Це більш як 10 відсотків ВВП", - коментує Олексій Кущ.

Фонд гарантування вкладів фізичних осіб поповнив реєстр постраждалих вкладників банку "Михайлівський" на 10,6 тис. Загальну суму компенсацій збільшили на 100 млн грн. Відтепер вона становить 1,327 млрд грн. 23 травня правління Нацбанку вирішило зарахувати банк "Михайлівський" до категорії неплатоспроможних. Згодом з'ясували, що частина людей уклала договори з фінансовими компаніями. Банк виступав посередником. Фонд гарантування відмовився виплачувати компенсацію. Люди кілька разів перекривали вулиці в центрі Києва.
Зараз ви читаєте новину «Держава отримала контроль над банками: експерт підбив підсумки року». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8642
Голосування На яку допомогу від Європи та світу Україні варто розраховувати після війни?
  • Польща обіцяє "план Маршалла" - велику програму фінансової підтримки
  • Списання всіх боргів за зовнішніми кредитами
  • Всі кошти від конфіскації майна та ресурсів РФ у світі
  • Допомоги не буде. Обмежаться підтримкою біженців
  • Мені байдуже
Переглянути