Ексклюзиви
четвер, 14 липня 2016 13:00

Як невеликі міста стають кращими без вказівки згори?
8

"Плати за час, а не за їжу" - такий принцип антикафе, які діють у Києві, Дніпрі, Харкові. На Донбасі теж почали з'являтися подібні. Однак атикафе на Донеччині - це не комерційні заклади, а безкоштовні волонтерські проекти. Вони працюють під гаслом: "Абсолютно безкоштовно. Просто приходь". Кажуть: у Краматорську - "Вільна хата", у Слав'янську - "Теплиця", а ми що - гірші?

"Лампова"

"Приїздить переселенець у чуже місто. Де йому знайти друзів? А тут - клуб за інтересами. Познайомився з однодумцями, залишився", – каже 28-річний фотограф Олександр Рижков з міста Покровськ на Донеччині, співорганізатор місцевої платформи громадських ініціатив "Лампова".

"Лампова" розташована у спальному районі, хвилин 40 пішки від центру. Тут простора кімната з окремим входом.

Автор: Алла Дейнега
 

"Донбас спустошується, - каже Даніїл Кашик, 23 роки, один з місцевих активістів і співорганізаторів платформи. - Молодь прагне звідси поїхати. Раніше з сіл їхали в міста. Тепер усі хочуть кудись подалі з Донбасу".

"Спершу здавалося, що все тимчасово. Пересиділи півроку, домовилися про роботу з дому. Потім зрозуміли, що це надовго, - , – каже дружина Олександра 27-річна Наталія Рижкова. За фахом вона юрист. До війни з рідного Покровська переїхала в Донецьк. Тепер повернулася. Покровськ - маленьке місто. Бракує культурних подій і активістів".

Ідею "Лампової" виношували півроку. Назву взяли із шахтарської лексики - так називається місце, де гірникам видають каски з лампами.

"Хотіли проводити круглі столи, семінари. Щоб розповісти молоді, наприклад, як захистити себе з юридичного боку. Просили у місцевої влади виділити на пару годин приміщення, але ніхто на це не йшов. Вирішили організувати свій простір, а в ньому - потужний комунікаційний центр, культурну платформу. Так можна виплекати покоління активних громадян", – каже Наталія Рижкова.

Автор: Алла Дейнега
 

Приміщення в житловому будинку знімають за 4,5 тис грн. Оренду оплачують з власної кишені. У "Ламповій" є заняття з англійської для дітей і дорослих, майстер-класи з хенд-мейду, приходить психолог. Влаштували фотоклуб.

"Основні витрати стосуються оплати праці фахівцям, які проводять заняття. Для цього шукаємо гранти. Решту - робимо безкоштовно: фарбуємо, ремонтуємо, приносимо з дому якісь речі", – каже Наталія.

Показує, де стоятиме фортепіано. Тільки почали облаштовувати нове приміщення.

"Першим у нас базувався фестиваль "Стоп цензурі". Пофарбували стіни в синій колір, повісили плакати про корупцію. Один хлопець зайшов подивитися: "Що це у вас таке?". У нас якраз мультик на проекторі демонстрували українською. Він залишився. Коли йшов, взяв у руки новеньку каску, яку поставили як символ шахтарського міста. Каже: "Можна я цю на свою робочу поміняю, а то моя на мене замала", – сміється Наталія.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Частину села, де живуть переселенці, називають Бандерштрассе"

Вільний простір "Майстерня"

"Все почалося з літературної середи. Зібралися місцеві творчі люди, що пишуть вірші чи прозу. Хотіли почитати, а їм не давали місця. Ми запропонували це приміщення. Уже другий рік по середах так і збираються", – каже 54-літня Ольга Ніколаєнко.

Вона з чоловіком організувала в Бахмуті на Донеччині безкоштовний "Вільний простір "Майстерня".

"У Краматорську є "Вільна хата", у Слав'янську - "Теплиця". Чому б таке не відкрити у Бахмуті? Має бути територія, максимально незалежна від влади, нерозумної цензури, де люди могли б робити що їм до вподоби. Є хороші проекти, ідеї, спільноти, але їм нікуди йти. Влади пропонує платити за оренду.

Автор: Алла Дейнега
 

До війни на Донбасі у "Майстерні" був один із наших магазинів будматеріалів. Коли почалися бойові дії, влаштували в ньому склад для волонтерів. Тепер там "вільний простір", – каже Сергій Ніколаєнко, 54 роки.

"Трохи допомогли з USIAD (Американське агентство з міжнародного розвитку, в Україні надає допомогу у таких сферах: економічний розвиток, демократія та управління, охорона здоров'я і соціальний сектор. - Gazeta.ua). Знайшли нас. Купили комп'ютери, проектор, матеріали для майстер-класів з дітьми з лозоплетіння, писанкарства, виготовлення ляльок-мотанок. З часом відвідувачі "Майстерні" самі організували тренінги і майстер-класи. Працює студія мультиплікації "Кабачок". Роблять анімацію з пластиліну. Щомісяця випускають в інтернеті по мультику", – каже Сергій.

У "Майстерні" можна скористатися інтернетом, роздрукувати документи.

Комунальні рахунки Ніколаєнки оплачують самі.

"Хотілося створити майданчик, куди могли би прийти люди, яким ніде себе реалізувати. Таких - до 5 відсотків, але вони є", – кажуть організатори "Майстерні".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Донбас - це люди без історії. Дивляться досі російські канали"- історик

Update Park

"Я в парку побачила, як один чоловік плюнув на лавку. Наступного дня - він сам на неї й сів. Це для мене стало поштовхом заснувати Update Park", – каже 13-річна Софія Пилипенко із Костянтинівки Донецької області. Вчиться у 8 класі.

Автор: Алла Дейнега
 

Цього року вона започаткувала проект із прибирання та відновлення парків. Як втілити його, навчилася у школі громадської активності.

Волонтери працювали у трьох занедбаних скверах. Прибирали, косили траву, фарбували дитячий майданчик, робили графіті, наносили розмітку для ролерів, майстрували лавочки. А ще - відновили майданчик для дискотек.

Автор: Алла Дейнега
 

Автор: Алла Дейнега
 

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Окупація Донецька - це погано. Але Костянтинівка від цього виграла"

"Великих парків у Костянтинівці штук 6. Ще чимало маленьких. Ситуації в них різні. Ми бралися за бесхозні зони.

Парк "Цинковий", де ми працювали, – це був заводський парк. Підприємство закрилося. Парк "Хімік" - на балансі хімічного заводу, який на межі закриття. А парк "Металург" - нещодавно увійшов до паркового господарства. Спільними зусиллями з активістами нашого руху ми почали його відновлювати. Комунальники дали фарби для роботи", – каже Софія Пилипенко.

Показує лавочки в одному з парків. На них - свіжі відполіровані дошки.

Зараз у команді Софії 5 костянтинівців. Шукають нові об'єкти і приміщення, де можна влаштувати свій "вільний простір".

Зараз ви читаєте новину «Як невеликі міста стають кращими без вказівки згори?». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 25817
Голосування Чи можливий мир на Донбасі за "формулою Штайнмаєра" (вибори+відведення військ+амністія бойовиків+особливий статус Донбасу)?
  • Так, пора закінчувати війну будь-якими способами
  • Ні, мир буде тільки після перемоги
  • Потрібно далі проводити переговори та залучити до них США
  • Війна в Україні закінчиться тільки після повернення Криму
  • Ваш варіант (у коментарях)
Переглянути