пʼятниця, 22 липня 2011 20:37

Чутки про нестачу харчів у Європі перебільшені - експерт

Чутки про нестачу харчів у Європі перебільшені - експерт

Чутки про продовольчу кризу в Європейському союзі сильно перебільшені.

Таку думку висловив генеральний директор Асоціації "Український клуб аграрного бізнесу" Володимир Лапа в ефірі Першого ділового каналу.

"Вже зараз Європейський союз виділяє на підтримку фермерів і сільської місцевості понад 40% свого бюджету, і ніхто не збирається скасовувати ці дотації. Зокрема, планується перегляд єдиної економічної політики економічного простору до 2013, і всі сходяться на тому, що фінансування або залишить на цьому рівні, або буде дещо збільшене ... Загрози продовольчій безпеці Європейського союзу на найближчі 10-15 років я не бачу", — сказа він.

За його словами, проблему продовольчої безпеки треба розглядати у глобальному масштабі.

"Ринком, що найбільш динамічно розвивається у плані споживання, є не Європейський союз, де доходи населення пристойні, і саме населення скорочується. Додатковий попит очікується від інших країн. Передусім, це країни Південно-східної Азії: Китай, Індія, а також, можливо, деякі країни Африки, якщо вони будуть виходити з кризи", — зазначив експерт.

Лапа наголосив, що з трьох країн на світовому ринку — України, Росії та Бразилії, на нашу державу покладають найбільші сподівання у плані продовольчого забезпечення на 10—15 років.

"По більшості видів продукції ми можемо збільшити продуктивність в тваринництві або врожайність в рослинництві щонайменше у півтора-два рази, навіть не збільшуючи поголів'я або посівні площі. Інша справа, що для того, щоб реалізувати цей потенціал, треба збільшення інвестицій", — підкреслив генеральний директор УКАБ.

Нагадаємо, сьогодні британське видання The Guardian повідомило, що в Європі очікується черговий стрибок цін на харчі. Причиною цього нібито стане африканська посуха, яка незабаром може переміститися в європейські країни.

Зараз ви читаєте новину «Чутки про нестачу харчів у Європі перебільшені - експерт». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

2

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8642
Голосування На яку допомогу від Європи та світу Україні варто розраховувати після війни?
  • Польща обіцяє "план Маршалла" - велику програму фінансової підтримки
  • Списання всіх боргів за зовнішніми кредитами
  • Всі кошти від конфіскації майна та ресурсів РФ у світі
  • Допомоги не буде. Обмежаться підтримкою біженців
  • Мені байдуже
Переглянути