вівторок, 10 грудня 2013 14:23

Чому Китай не дав Януковичу "швидкі гроші"

Чому Китай не дав Януковичу "швидкі гроші"
Підсумки візиту Януковича до Китаю. Фото: president.gov.ua

Президент Віктор Янукович 3-6 грудня відвідав з офіційним візитом Китай. Глава держави заявив, що підписані ним документи у Піднебесній можуть забезпечити Україні притік інвестицій в обсязі близько $8 млрд.

ЗМІ із посиланням на власні джерела повідомляли, що Янукович їде до Китаю не стільки по інвестиції, яких у будь-якому разі доведеться довго чекати, а для того, щоб отримати миттєву фінансову допомогу. Вона дала би змогу згорнути переговори з Міжнародним валютним фондом, який за кредит вимагає виконання непопулярних реформ.

Проте офіційний представник міністерства закордонних справ КНР Хун Лей уникнув прямої відповіді на питання про можливість надання Україні додаткової фінансової допомоги.

Відмова Китаю була цілком логічною, каже експерт з економічних питань Антон Січкар.

"Серед іншого, Україна потрібна Китаю, щоби глибше зайти ринки Європейського Союзу. Але Київ не підписав угоду про асоціацію з ЄС, отже Україна не отримала зону вільної торгівлі. Тому Китай і втратив інтерес", - пояснив Фахівець.

Крім того, за його словами, угода з ЄС мала би стати для Китаю сигналом, що Київ став більш надійним позичальником.

За кілька днів після завершення візиту Януковича до Китаю стало відомо, що китайський бізнесмен Ван Цін має намір інвестувати $10 млрд у глибоководний порт у Севастополі.

На думку Січкаря, цей проект стикнеться зі значними труднощами.

"Повноцінна робота порту неможлива без розвиненої залізничної інфраструктури. Мабуть, вирішивши вкладати таку значну суму в севастопольський порт, китайський інвестор не знав, який хаос твориться нині в Україні із вантажними перевезеннями на залізниці: це і застарілі вагони, і проблеми із доставкою значних обсягів зерна", - підкреслив Січкар.

Договір про дружбу і співробітництво на 5 років, підписаний Києвом і Пекіном, передбачає, що на у найближчі 5 років Китай має намір імпортувати продукції на $10 трлн, і частина цієї квоти може дістатися Україні.

"У цьому питанні Україна може розраховувати хіба на продаж до Китаю сільськогосподарської продукції. Навряд чи їх зацікавить наша продукція з доданою вартістю", - зауважив Січкар.

Що ще обіцяв Китай.

- завершити проект будівництва залізничної гілки "Повітряний експрес", яка з'єднає Київ з Борисполем.

- надати $15 млрд на будівництво доступного житла.

Пожартували про Януковича.

Після візиту Януковича до Китаю у Тайвані зняли мультфільм про нього. У мультику йдеться, як важко живеться в Україні: люди отримують маленьку зарплату, процвітає бандитизм, а президент у цей час сидить у себе в палаці в Межигір'ї.

Зараз ви читаєте новину «Чому Китай не дав Януковичу "швидкі гроші"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

6

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8642
Голосування На яку допомогу від Європи та світу Україні варто розраховувати після війни?
  • Польща обіцяє "план Маршалла" - велику програму фінансової підтримки
  • Списання всіх боргів за зовнішніми кредитами
  • Всі кошти від конфіскації майна та ресурсів РФ у світі
  • Допомоги не буде. Обмежаться підтримкою біженців
  • Мені байдуже
Переглянути