пʼятниця, 27 березня 2015 09:52

Ціни на нафту падають після вчорашнього стрімкого подорожчання

Ціни на нафту падають після вчорашнього стрімкого подорожчання
Фото: uapress.info

На світових торгах у п'ятницю, 27 березня, ціни на нафту впали більш ніж на 1 дол. за барель після різкого зростання в четвер, оскільки інвестори менше турбуються, що авіанальоти Саудівської Аравії в Ємені викличуть перебої з постачанням.

Так, ф'ючерси на Brent подешевшали на 1,18 дол. до 58,01 дол. за барель, а ф'ючерси на WTI - на 1,03 дол. до 50,40 дол., передає Reuters.

У четвер нафта подорожчала на 5% після початку військової операції коаліції арабських країн на чолі з Саудівською Аравією проти шиїтського угруповання хуситів в Ємені. Зростання цін було викликане побоюваннями, що бойові дії вплинуть на судноплавство в Баб-ель-Мандебській протоці, через яку в середньому в день проходить 3,8 млн барелів нафти і нафтопродуктів.

Ціни можуть піднятися, якщо бої переростуть в регіональний конфлікт за участю ісламістів, але Баб-ель-Мандебську протоку, що слугує входом в Червоне море, навряд чи закриють для суден, вважають експерти.

Якщо це все-таки відбудеться, танкерам доведеться вибирати набагато довший шлях навколо Африки. Між тим, на думку аналітиків Goldman Sachs, ситуація в Ємені не зробить помітного впливу на постачання нафти, тому що обсяг експорту з країни незначний, а танкери можуть плавати в обхід територіальних вод Ємену. Минулого року Ємен видобував в середньому 145 тис. барелів на добу.

Набагато більше значення для ринку може мати угода з Іраном щодо його ядерної програми і ймовірне послаблення санкцій проти Ірану та зростання експорту його нафти, зазначають аналітики банку ANZ.

Зараз ви читаєте новину «Ціни на нафту падають після вчорашнього стрімкого подорожчання». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8642
Голосування На яку допомогу від Європи та світу Україні варто розраховувати після війни?
  • Польща обіцяє "план Маршалла" - велику програму фінансової підтримки
  • Списання всіх боргів за зовнішніми кредитами
  • Всі кошти від конфіскації майна та ресурсів РФ у світі
  • Допомоги не буде. Обмежаться підтримкою біженців
  • Мені байдуже
Переглянути