середа, 07 грудня 2016 11:30

Через диверсію голови Фонду держмайна приватизація ОПЗ знову провалилась - заступник директора підприємства

Через диверсію голови Фонду держмайна приватизація ОПЗ знову провалилась - заступник директора підприємства
Главком

Причина чергового зриву приватизації Одеського припортового заводу - провальна робота Фонду держмайна і його глави Ігоря Білоуса. Він міг піти на поводу у популіста Міхеїла Саакашвілі. Таку думку висловив на своїй сторінці у Facebook перший заступник директора ОПЗ Микола Щуріков.

Як вказав менеджер, на повторний конкурс з продажу Одеського припортового заводу не було подано жодної заявки. Хоча ціна на держпакет акцій підприємства була знижена вдвічі - з 13,17 млрд грн до 5,16 млрд грн. Він зазначив, що від участі в аукціоні за кілька годин до закінчення строку подання пропозицій (18:00 6 грудня) відмовилися основні претенденти - ПрАТ "Укрнафтобуріння" і DCH. Щуріков відзначає, що проблема не в самому ОПЗ, а в підході Фонду держмайна до його приватизації.
Зокрема, мова йде про "кабальні умови договору купівлі-продажу" підприємства, невирішене питання з заборгованістю ОПЗ, низьку активність ФДМ в питанні промоції підприємства і затягування термінів підготовки документів.

"Виходячи зі слів представників компаній, можна зробити висновок, що це не стан заводу сам по собі створює для учасників високий ризик втрати інвестицій. Цей ризик створює Ігор Білоус зі своїм відомством: він темнить, тягне час і очевидно діє не в інтересах держави", - заявляє заступник директора ОПЗ.
"Місія ФДМУ полягає в підвищенні інвестиційної привабливості України та професійному розпорядженні її майном. Дивлячись на ситуацію з ОПЗ, я починаю сильно сумніватися в наявності відповідних намірів і кваліфікацій у Ігоря Білоуса", - наголошу є Щуріков.

Він підкреслює, що до роботи Білоуса на посаді глави податкової служби теж були питання. "Навіть опустивши скандальні історії з відшкодуванням ПДВ, назвати роботу Білоуса успішною не вийде. До такого висновку прийшла і спеціальна комісія за участю представників органів влади та бізнесу за підсумками оцінки діяльності ДФС, скликана після його відставки", - заявив заступник директора ОПЗ.

Щуріков припускає, що провал приватизації ОПЗ - не просто відсутність професіоналізму, а саботаж.
"Якщо допустити, що Білоус спочатку пішов на поводу у популіста Саакашвілі, то картина виходить неприємна. Непрофесійні чиновники - ще куди не йшло: в процесі можна навчитися. А ось безхребетність - це назавжди", - впевнений менеджер ОПЗ.

Про своє бажання купити ОПЗ заявляли ПрАТ "Укрнафтобуріння" Ігоря Коломойського і Віталія Хомутинника, DCH харківського бізнесмена Олександра Ярославського, IBE Trade Corp (США) і Amjad Investments (ОАЕ).
Нагадаємо, раніше глава Фонду держмайна Ігор Білоус заявив, що в разі провалу другого аукціону завод можуть приєднати до групи компаній Дмитра Фірташа через заборгованість.

Фонд держмайна запланував наступний приватизаційний аукціон з продажу 99,6% акцій Одеського припортового заводу на 14 грудня. Початкова ціна пакета встановлена на рівні 5,16 млрд грн ( близько $200 млн. - ред.). Перший аукціон з продажу ОПЗ провели в липні. Стартова ціна становила 13,17 млрд грн ($ 531 млн. - ред). На конкурс не було подано жодної заявки.

Зокрема, експерти пов'язували тодішній зрив аукціону з затриманням Національним антикорупційним бюро глави наглядової ради Сергія Переломи і першого заступника директора ОПЗ Миколи Щурікова. Одним з головних обвинувачів керівництва заводу та ініціаторів гучного скандалу був екс-губернатор Одещини Міхеіл Саакашвілі, до якого вважають близькими директора НАБУ Артема Ситника і його першого заступника Гізо Углаву. Порушень в роботі Переломи і Щурікова правоохоронці не знайшли, проте перший аукціон з продажу ОПЗ був зірваний, а стартова ціна підприємства впала вдвічі.

Зараз ви читаєте новину «Через диверсію голови Фонду держмайна приватизація ОПЗ знову провалилась - заступник директора підприємства». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8642
Голосування На яку допомогу від Європи та світу Україні варто розраховувати після війни?
  • Польща обіцяє "план Маршалла" - велику програму фінансової підтримки
  • Списання всіх боргів за зовнішніми кредитами
  • Всі кошти від конфіскації майна та ресурсів РФ у світі
  • Допомоги не буде. Обмежаться підтримкою біженців
  • Мені байдуже
Переглянути