Киянка Наталя Макар вирізає скульптури і букети із фруктів на замовлення.
"Навчилась вирізати букети з фруктів, коли працювала на ресепшині у Туреччині, - говорить Макар. – Там познайомилася з турецькими хлопцями, які прикрашали фуршети. На обіди і вечері вони з овочів та фруктів вирізали квіти. Редиску могли перетворити на троянду, огірок на пальму, з яблука вирізали піони, ананас обліплювали полуницями і виноградинками на шпажках. Навіть дівчата, які сиділи на дієтах, ходили на ці готельні обіди, щоб подивитися на таку красу".
Наталя вирізає букети з ананасів і яблук, апельсинів і динь, манго і ківі. Доповнює їх полуницями, взимку полуниці замінює на виноград.
"Букети важать від 2 кілограм, - пояснює жінка. – Такого десерту вистачить, щоб пригостити 3-4 людей".
Висота букетів від 20 см.
"Часто замовляють полуницю у молочному і білому шоколаді, - каже флорист. - Ананас нарізаю кільцями, з яких потім вирізаю зірочки. Майже не використовую для букетів банани, бо вони швидко чорніють і букет втрачає свій вигляд. Полуниці за своєю формою нагадують бутони троянд, сливи – тюльпани, з виноградинок роблю серцевинки квітів. З дині та ананасу ромашки вирізаю за допомогою формочок і спеціальних ножів".
Фруктові композиції флорист радить замовляти за 2 дні.
"На один букет витрачаю від 2 до 5 годин. Працюю у халаті, шапочці і рукавичках. У такій роботі просто мусово дотримуватися чистоти. Фруктовий букет треба з'їсти протягом двох днів. Найшвидше у ньому псуються банани, ківі, чорніють яблука".
Замовляють фруктові букети напередодні свят і весіль.
"Багато замовлень мали напередодні Нового року 31 грудня і Різдва 6 січня. Тепер чекаємо Дня Валентина і Восьмого березня. Вже маю сім замовлень на перше лютого – на вечірки-зустрічі випускників шкіл та університетів".
Букети робить разом з сестрою. Свіжі фрукти купує у супермаркеті, коли отримує замовлення. За місяць отримує від 5 до 12 тис. грн. Вартість букетів від 400 до 1,5 тис. грн.
Коментарі