пʼятниця, 01 листопада 2013 21:33

Борг "Нафтогазу" виник через нездатність заплатити перший платіж у 100 мільйонів - Зурабов

Борг "Нафтогазу" виник через нездатність заплатити перший платіж у 100 мільйонів - Зурабов
Михайло Зурабов. Фото: news2000.com.ua
Питання про борг НАК "Нафтогаз України" в $882 млн виник через нездатність заплатити ВАТ "Газпром" перший платіж у $100 млн, заявив посол РФ в Україні Михайло Зурабов.

На брифінгу в п'ятницю в Києві М.Зурабов пояснив, що борг в $882 млн - це та сума, яка повинна бути сплачена не стільки за поставлений " Газпромом " газ у серпні, скільки це газ, який буде необхідний у подальшому, який пішов у підземні сховища, в закачування".

Він додав, що великий зростання зобов'язань "Нафтогазу" і бюджету України виявився обтяжливим для "Нафтогазу" і бюджету країни. "Тому були знайдені деякі проміжні рішення. Зокрема йшлося про те, якщо буде оплачений хоча б авансовий платіж в рамках домовленостей, і мова йшла про перших 100 млн доларів, то розрахунки можуть бути розтягнуті в часі, і свого роду фінансовий кредит міг би бути наданий виходячи з 6% річних на той період, поки "Нафтогаз" не знайде ресурси для того, щоб розплатитися з Газпромом щодо заборгованості", - повідомив посол.

Разом з тим, за його словами, українська сторона не зробила перший платіж, як обіцяла. "І це на сьогоднішній день є фактором, який, на жаль, починає знижувати сформувався за останній рік досить високий рівень довіри між двома компаніями", - підкреслив Зурабов.

Як повідомлялося, голова правління ВАТ "Газпром" Олексій Міллер 29 жовтня заявив, що Україна поки не оплатила постачання газу за серпень у розмірі $882 млн.

На селекторній нараді у прем'єр-міністра РФ Дмитра Медведєва він запропонував "найближчим часом розглянути питання про передоплату, авансові платежі, як це і передбачено в контракті". Медведєв у свою чергу зазначив, що РФ може перейти на авансові платежі за газ з Україною, якщо не буде рішення найближчим часом.
Зараз ви читаєте новину «Борг "Нафтогазу" виник через нездатність заплатити перший платіж у 100 мільйонів - Зурабов». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

7

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8642
Голосування На яку допомогу від Європи та світу Україні варто розраховувати після війни?
  • Польща обіцяє "план Маршалла" - велику програму фінансової підтримки
  • Списання всіх боргів за зовнішніми кредитами
  • Всі кошти від конфіскації майна та ресурсів РФ у світі
  • Допомоги не буде. Обмежаться підтримкою біженців
  • Мені байдуже
Переглянути