четвер, 09 травня 2013 15:30

Найбільше заробляють пенсіонери у Британії і Фінляндії

Найбільше заробляють пенсіонери у Британії і Фінляндії
Фото: uarp.org

Найкращі пенсії отримують пенсіонери у Британії. Про це корреспонденту Gazeta.ua розповіла столичний економіст Ірина Остапенко. Вона два місяці стажувалась як соціальний працівник у чеській Празі. Вивчала пенсійні реформи у різних країнах світу.

"Британські пенсіонери вважаються одними з найбагатших у світі, - говорить Ірина Миколаївна.

За статистикою, 40 відсотків нерухомості в країні належить пенсіонерам. Літнє подружжя має по 2-3 будинки. Отримують пенсію від тисячі фунтів стерлінгів. Від них не відстають фінські пенсіонери. Фіни не чекають ніяких пільг від держави, бо на свою пенсію - від 1,5 тис. євро - можуть щосезону мандрувати по світу, щомісяця оновлювати гардероб, щотижня ходити у фітнес-клуб і басейн".

Остапенко ділиться враженнями від чеської пенсійної реформи.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Як українські пенсіонери стали найкращими клієнтами для банків

"Чеські пенсіонери не є найзабезпеченішими у Європі, але на життя нарікають рідко, - говорить Ірина Миколаївна. - Чоловіки йдуть на пенсію у 62 роки і вісім місяців. У жінок пенсійний вік залежить від кількості народжених дітей. Бездітні виходять на пенсію у 61 рік і 8 місяців. Жінка, яка виховала п'ятеро дітей, стане пенсіонеркою у 57 років. У Празі люди передпенсійного віку можуть відвідувати курси "Підготовка до старіння". Там вчать як правильно закінчити трудовий стаж, відійти від колективу і чим займатися поза роботою".

Цікавлюся, який розмір середньої пенсії у чехів.

"Чоловіки отримують близько 600 доларів, жінки на 100 доларів менше, бо заробляють, як правило, менше. Якщо дохід пенсіонера не покриває головних видатків, то держава виплачує ще грошову допомогу на житло і квартплату. Це щось на зразок нашої субсидії. Пенсіонери платять половину вартості за користування міським транспортом, щомісяця отримують знижки на залізничні квитки".

В Ізраїлі після виходу на пенсію людина отримує одноразову допомогу, яка дорівнює середньому доходу, помноженому на число років стажу. Це вважається стартовим капіталом, за який пенсіонер після виходу на відпочинок може розпочати власну справу.

"Там бідувати просто нереально. Не відкривають свій бізнес тільки дуже ліниві люди", - запевнила Ірина.

За словами Остапенко, у Штатах навіть людина, яка ніколи не працювала, матиме мінімальну пенсію у $ 300.

"Низькокваліфіковані робітники отримують понад 700 доларів. Жодних пільг для пенсіонерів у Штатах немає. Більшість, коли виходять на пенсію, втрачають медичну страховку, яку їм оплачував роботодавець. Хто не може забезпечувати себе, поселяється у соціальних кондомініумах - багатоквартирних будинках, де можна користуватися послугами безкоштовних кухарів, прибиральників і медперсоналу".

Зараз ви читаєте новину «Найбільше заробляють пенсіонери у Британії і Фінляндії». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

2

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути