понеділок, 15 квітня 2013 16:52

Як українські пенсіонери стали найкращими клієнтами для банків

Як українські пенсіонери стали найкращими клієнтами для банків
Олександр Охріменко: Пенсіонер продовжує депозитну програму в 92 випадках зі ста. Фото: telegraf.com.ua

Від початку 2013 року відсоткові ставка за депозитами впали у середньому на 5-6%, помітили у компанії "Простобанкконсалтинг". У грудні більшість банків нараховували на депозити 21-24% річних, а зараз 15-19%. Проте для пенсіонерів високі депозитні ставки залишилися.

Чому банки створюють особливі умови саме для пенсіонерів, у інтерв'ю Gazeta.ua розповів президент Українського аналітичного центру Олександр Охріменко.

- Чим пенсіонери вигідні для банків?

- Пенсіонер - це найкращий клієнт для фінустанови. Він продовжує депозитну програму в 92 випадках зі ста, а молодь лише у 20 випадках. Пенсіонер, на відміну від молодої людини, щомісяця докладає гроші на свій рахунок. З 35 років у людини з'являється психологічна схильність до накопичення. До 60 років вона посилюється, тому пенсіонери нерідко із своєї невеликої пенсії можуть ще й відкладати.

- Пенсіонерам пропонують 23,75% річних за депозитами пропонують у банку "Авант", 22,3% - у Південкомбанку, 22,6% - у Террабанку. А крупні банки Ощадбанк, Райффайзен банк Аваль, Приватбанк, ВТБ, нараховують менше - 16-20%. Тобто у залученні пенсіонерів зацікавлені дрібні банки?

- Ні, й крупні теж. Незважаючи на те, що ставки крупних банків нижчі за ставки дрібних, вони все одно на 1-2% вигідніші для пенсіонерів, ніж для молодих клієнтів. Наприклад, Ощадбанк на пенсійний депозит нараховує 17,75%, а на інший - 16,25%. Крупні банки заохочують пенсіонерів не лише великими ставками. Вони дозволяють знімати гроші без відсотків в усіх банкоматах, доплачують пенсіонеру за розрахунок карткою у магазині, не беруть комісії за оплату комунальних послуг. Юнекс-банк на 5% збільшує депозитну ставку пенсіонеру, якщо той прийшов до них із іншого банку. Нараховує 25% річних.

- Які ще прийоми використовують банки, щоб залучити пенсіонерів?

- Нараховують відсотки на залишок коштів на пенсійній картці. Укрсиббанк нараховує пенсіонерам 10%. 9% відсотків дають у Приватбанку, 15% - у Юнекс-банку, 7% - у Ощадбанку. Їхня платіжна картка для пенсіонера стає автоматично депозитною.

- Середня пенсія в Україні 1200-2600 гривень. Скільки ж пенсіонери можуть класти на депозит?

- Минулого року пенсіонери отримали у банках понад 10 мільярдів гривень. Щороку ця сума зростає на 2-3 мільярди гривень. А в середньому кожен пенсіонер кладе на депозит 9 тисяч гривень.

- На що в умовах депозитних вкладів пенсіонери звертають найбільшу увагу?

- Ця верства населення більш прискіплива до всіх умов, вникає у кожну дрібницю у договорі. Із десяти осіб повністю прочитає договір 5 пенсіонерів і одна особа 20-30 років. Дехто із пенсіонерів уже живуть за рахунок відсотків зі своїх депозитів. Один знайомий щотижня їздить до банків - десь перекладає депозит, десь докладає грошей, в якомусь банку знімає. Він вже настільки налагодив систему своїх заощаджень, що їздить до деяких фінустанов на таксі.

- Що порадите пенсіонерам, які збираються класти кошти на депозит?

- Вкладайте у кілька банків, половину накопичених грошей - у гривні, іншу частину - у доларах. Особливо, якщо банк невеликий, немає багатьох відділень чи не популярний в Україні, треба перестрахуватися - покласти гроші у 4 банки.

- Як банки змінюватимуть відсотки на депозити до кінця року?

- До літа депозити на 1-2% подешевшають. Якщо зараз пенсіонерам в Ощадбанку нараховують 17,75%, то будуть 16,75%. На початку осені депозити стануть прибутковішими на 2-3%. У цей період збільшується кількість кредитів, і банки, щоб залучити більше грошей, піднімають відсотки за депозитами.

Зараз ви читаєте новину «Як українські пенсіонери стали найкращими клієнтами для банків». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

10

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути