неділя, 28 квітня 2013 21:44

Бойко: Ми попереджали Росію, що купуватимемо більше газу в Європі

Бойко: Ми попереджали Росію, що купуватимемо більше газу в Європі
Юрій Бойко: Європейський газ дешевший. Фото: focus.ua

Україна попереджала Росію про збільшення закупівель газу в Європі.

Про це заявив віце-прем'єр-міністр Юрій Бойко в ефірі каналу "Інтер".

"Чим більше ми купуємо газ у інших джерел, тим менше ми купуємо газу за кабальним контрактом, який був підписаний попереднім урядом і який практично не дає розвиватися нашій економіці. Чим більше ми купуємо газу, а ми почали це робити восени минулого року, тим менше йдуть закупівлі за контрактом з Росії. Але ми відразу попередили наших російських колег: з урахуванням того, що європейський газ для нас дешевший, ми будемо збільшувати його закупівлі. І тут ніяких таємниць немає. Ми це чітко їм сказали", - сказав Бойко.

Нагадаємо, минулої середи офіційний представник "Газпрому" Сергій Купріянов заявив, що фізичний реверс газу з Європи в Україну неможливий. Тому можна вести мову "тільки про якісь "паперові" непрозорі операції, із законністю яких треба розбиратися - якщо для віртуального "реверсу" використовується наш транзитний газ - це пряме порушення, за яке доведеться відповісти".

У п'ятницю він зазначив, що організатори поставок газу з Європи до України не відреагували на критику "Газпрому".

Нагадаємо, Україна з листопада 2012 року почала імпорт природного газу з Німеччини через територію Польщі, з квітня 2013 почалися поставки з боку Угорщини, ведуться переговори з газотранспортними операторами Словаччини та Румунії. Всього українська сторона сподівається отримувати на рік до 7 млрд куб. м газу з Європи. Партнером по цьому проекту виступає компанія RWE, з якою у "Газпромом" тягнуться арбітражні спори про умови поставок російського газу.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Спроба приватизувати "Нафтогаз" спровокує протест Західної і Центральної України - експерт

Тим часом "Нафтогаз України" скорочує закупівлі газу у "Газпрому", в контракті з яким присутня умова "бери або плати". "Газпром" вже виставив "Нафтогазу" рахунок за невибірку газу в 2012 році на суму $7 млрд.

Зараз ви читаєте новину «Бойко: Ми попереджали Росію, що купуватимемо більше газу в Європі». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

30

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8642
Голосування На яку допомогу від Європи та світу Україні варто розраховувати після війни?
  • Польща обіцяє "план Маршалла" - велику програму фінансової підтримки
  • Списання всіх боргів за зовнішніми кредитами
  • Всі кошти від конфіскації майна та ресурсів РФ у світі
  • Допомоги не буде. Обмежаться підтримкою біженців
  • Мені байдуже
Переглянути