середа, 02 листопада 2011 12:40

Бідність може передаватися "спадково"

Бідність може передаватися "спадково"

Київський психолог Дем'ян Попов вважає, що люди є бідними часто не через власну вину, а тому що психологічно залежать від бідності своїх пращурів.

На його думку, те саме стосується багатіїв, які народилися у бідних родинах, але змогли нажити величезних статків. Вони теж залежали від фінансового стану батьків, просто зробили інший вибір, каже Попов.

"Багато олігархів походять з простих родин. Так само як багато нащадків заможних родин не в змозі самотужки заробити на життя стільки, як предки.  Насправді, те й те - це вибір людини. І насправді жоден з цих виборів не є вільним. Це як вийти в чисте поле і бачити два вказівники - "Буду бідним, як батько" і "Не буду бідним, як батько". Ці вибори є підсвідомими. Але жоден з них немає стосунку до того, хто вибирає. Лише до його батька", - зазначив психолог.

Бідність є умовним поняттям: кожен заробляє ту суму, якої достойний, переконаний Попов.

"Треба заробляти стільки, щоб було комфортно з тими сумами. Якщо заробляти дуже мало, не зможеш піклуватися про себе, весь час думатимеш про гроші. Тоді тебе самого буде надто мало. Коли ж заробітки великі - людини теж стає мало. Вона не може думати про себе, лише про те, як примножити статки чи зберегти. За різними дослідженнями, найкраще почуваються люди зі середніми статками. Багатії й бідняки живуть погано", - наголосив він.

Попов каже, що суми не мають ніякого значення: важливо, що відчуває людина, маючи їх.

"Головне питання - чи достойний я жити заможно? Найважче самому собі це дозволити. Один мій знайомий з Києва регулярно втрачає гроші. Поїхав у відпустку з сім'єю - загубив на курорті кругленьку суму. А ще в радянські часи він якось забув барсетку з премією на столі в кафе. Йому кричать навздогін: "Чоловіче, це ваша барсетка?" А він: " Ні". Інакше можна сказати: "Я не достойний".

Часто причиною бідності є страх перед багатством, розповів психолог.

"Один мій клієнт постійно боявся якоїсь втрати. Мав відчуття, наче щось рухне, загубиться. Хоча причин на це не було - робота нормальна, сім'я міцна. Почали копати, звідки страх. З'ясували, що його прадіда розкуркулили, забрали млин. Бабуся змінила прізвище й під чужим вступила в інститут. Увесь час боялася, що її знайдуть і посадять", - сказав Попов.

"Зворотний бік наших страхів - це наші бажання. Я так сильно хочу отримати хорошу оцінку на екзамені, що починаю сильно боятися. Заїкаюсь і провалюю іспит. Або я хочу мати багато грошей. Але страшно й подумати, що з ними робити, де зберігати, як до мене почнуть ставитися інші? І я втрачаю гроші, роботу, майно. Бо боюся цього", - додав він.

Зараз ви читаєте новину «Бідність може передаватися "спадково"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути