четвер, 07 квітня 2016 09:30

Банк "Хрещатик" луснув через Гонтареву – банкіри

Банк "Хрещатик" луснув через Гонтареву – банкіри
Фото: kievvlast.com.ua

Визнання неплатоспроможним банку "Хрещатик" є свідченням нездатності Нацбанку здійснювати професійне регулювання та ефективний нагляд за банківською системою, заявляють у Асоціації "Український Кредитно-Банківський Союз" (УКБС).

Непередбачуваність та вибірковість політики НБУ веде до знищення вітчизняних банків, вважають експерти УКБС. За їхніми оцінками, раптова зміна Нацбанком "правил гри" та форсування графіків докапіталізації банків призводить до конфліктів між регулятором та акціонерами фінансових установ.

Зокрема, в Українському кредитно-банківському союзі повідомили, що перед падінням банку НБУ відмовив у наданні стабілізаційного кредиту для підтримки ліквідності "Хрещатику", який на 25% належить м. Києву, обслуговує важливі соціальні проекти та входить в 20-ку найбільших банків України. При цьому окремі банки, у т.ч. з капіталом країни-агресора або тісно пов'язані з представниками влади, користуються необмеженою підтримкою регулятора, що свідчить про вибірковий підхід у банківському нагляді.

На думку політолога Вадима Карасьова, Нацбанк вів подвійну гру з акціонерами "Хрещатику". За його словами, власники установи були не проти провести його докапіталізацію та вели перемовини з інвесторами. Але НБУ включив банк до "чорного списку", не давав гарантій щодо продовження його роботи та сприяв відтоку важливих клієнтів - комунальних підприємств.

Як повідомлялося, Нацбанк увечері 5 квітня оголосив про визнання неплатоспроможним банку "Хрещатик". Згідно з даними про структуру власності банку на його сайті, ключовими власниками фінустанови є громадянин України Андрій Іванов з часткою 37%, Київська міськдержадміністрація з часткою 25%, громадянин Австрії Микола Солдатенко із часткою 24%.

Напередодні "Київводоканал" перейшов на обслуговування до "Міжнародного інвестиційного банку", який пов'язують з Петром Порошенком.

В цілому комунальні підприємства Києва до введення тимчасової адміністрації в "Хрещатик" встигли вивести з банку, за різними оцінками, від 117 млн до 300 млн грн.

Зараз ви читаєте новину «Банк "Хрещатик" луснув через Гонтареву – банкіри». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

3

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8642
Голосування На яку допомогу від Європи та світу Україні варто розраховувати після війни?
  • Польща обіцяє "план Маршалла" - велику програму фінансової підтримки
  • Списання всіх боргів за зовнішніми кредитами
  • Всі кошти від конфіскації майна та ресурсів РФ у світі
  • Допомоги не буде. Обмежаться підтримкою біженців
  • Мені байдуже
Переглянути