пʼятниця, 08 травня 2020 10:38

Який бізнес не відкриється після карантину

Який бізнес не відкриється після карантину
Бізнес не вірить, що після скасування карантину рівень продажів повернеться на той же рівень, що раніше pixabay.com

В Україні з 11 травня послаблюється карантин - зокрема, з цієї дати дозволять працювати салонам краси, "літникам" ресторанів і кафе, а також непродуктовим магазинам. Але за час жорстких обмежень підприємці вже зазнали серйозних збитків, а тому після закінчення карантину відкритися зможуть далеко не всі.

Так, кожен п'ятий український підприємець уже задумався про закриття свого бізнесу, підрахували в Європейській Бізнес Асоціації (ЄБА). Як пояснила сайту "Сегодня" менеджерка проекту ЄБА Unlimit Ukraine Олена Еро, найбільше постраждали ті, хто не може перевести діяльність в онлайн. У зоні особливого ризику і малий бізнес, у якого ще просто немає запасу міцності, не налагоджені системні бізнес-процеси, і робота якого дуже сильно залежить від зміни споживчої поведінки.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Фермери вигадали оригінальний спосіб продажу продукції

"За результатами опитування, кожен п'ятий бізнес розглядає варіант закриття через карантин. Майже третина, а саме 31% підприємців, повідомили про скорочення персоналу, а ще 41% - про зменшення заробітної плати співробітникам", - говорить Еро.

"Підприємці, на жаль, багато хто закривається. Бізнес не вірить, що після скасування карантину рівень продажів повернеться на той же, що і раніше. Платоспроможність населення падає. Найбільше постраждали ті, хто працює у сфері обслуговування (ресторани, кафе), туристичному бізнесі, а також фермери. Думаю, тільки 50% малого бізнесу зможуть відновити свою роботу - це в першу чергу ті, у кого є фінансова подушка, а також своя, напрацьована роками, база постійних клієнтів", - додає голова правління ГО "Асоціація представників малого та середнього бізнесу міста Києва" Максим Тютюнников.

Від початку карантину українці в центрах зайнятості отримали допомогу з безробіття на суму близько 2,3 млрд грн. Це на 40% більше за аналогічний період торік.

Зараз ви читаєте новину «Який бізнес не відкриється після карантину». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8642
Голосування На яку допомогу від Європи та світу Україні варто розраховувати після війни?
  • Польща обіцяє "план Маршалла" - велику програму фінансової підтримки
  • Списання всіх боргів за зовнішніми кредитами
  • Всі кошти від конфіскації майна та ресурсів РФ у світі
  • Допомоги не буде. Обмежаться підтримкою біженців
  • Мені байдуже
Переглянути