вівторок, 21 травня 2013 11:43

Як убезпечитися від шахрайства з платіжною карткою

Як убезпечитися від шахрайства з платіжною карткою
Слідкуйте, що сторонні особи не мали доступу до вашої картки. Фото: pfin.com.ua

Перед користуванням банкоматом необхідно уважно оглянути всі його частини й переконатися, що на них немає сторонніх технічних засобів, розповідає начальник відділу карткових продуктів ПАТ "Банк Кіпру" Євген Жуков.

За його словами, на отворі для приймання карток може кріпитися спеціальне скіммінгове обладнання, яке зчитує інформацію з магнітної смуги карти. Щоб перевірити, чи його нема, необхідно обмацати отвір для приймання карток, адже таке обладнання зазвичай кріпиться слабко - на двосторонній клейкій стрічці.

Також треба оглянути клавіатуру. На неї може бути встановлена накладка, яка запам'ятає ваш ПІН-код. Відрізнити її можна візуально - справжня клавіатура не виступає над корпусом банкомату. Накладку ви побачите відразу.

Огляньте сам банкомат. На ньому можуть бути замасковані відеокамери, які зафіксують, коли ви будете вводити ПІН-код. Часто їх маскують під виглядом контейнерів з рекламками або панелей над клавіатурою.

Усе шахрайське обладнання легко знімається. Справжнє ж обладнання надійно вмонтоване в банкомат.

Якщо ви все перевірили, а картка застрягла в банкоматі, не намагайтесь витягти її самі. Зателефонуйте до банку, якому належить банкомат, повідомте про це. Вам повинні сказати, як і де можна буде отримати картку назад. Потім треба зателефонувати до свого банку та заблокувати картку. Якщо ви знімали кошти в банкоматі свого банку - все можна вирішити за один дзвінок.

До вас може підійти людина, яка скаже, що стикалась із такою ситуацію та запропонує допомогти. Скаже, що треба ввести ПІН-код ще раз. Робити цього не можна, бо "доброзичливець" підгледить, як ви вводите код, запам'ятає та зніме кошти з вашої картки після того, як ви підете.

Якщо ви оплачуєте покупки в Інтернеті, теж необхідно бути обережними. Перевірте, чи є біля адресного поля зображення замочка.

При розрахунку карткою в магазинах та ресторанах не випускайте її з поля зору та контролюйте, щоб продавці та офіційнти не переписували реквізитів картки.

Слідкуйте, що сторонні особи не мали доступу до вашої картки. Якщо ж цього не можна уникнути, перепишіть CVV2/CVC код - три останні цифри на звороті картки, а на самій картці замалюйте його. Це код, за допомогою якого оплачують покупки в інтернеті.

Зараз ви читаєте новину «Як убезпечитися від шахрайства з платіжною карткою». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути