середа, 14 вересня 2016 11:52

Як розпізнати нечесного роботодавця

Як розпізнати нечесного роботодавця

Оголошення на паркані, висока зарплатня, малозрозумілі обов'язки, дивний або відсутній офіс, просять гроші від вас - все це ознаки недобросовісного роботодавця.

Про найрозповсюдженіші з них у коментарі Gazeta.ua розповіла аналітик міжнародного порталу працевлаштування HeadHunter-­Україна Катерина Мащенко.

"Має насторожити, якщо не говорять назву компанії, не називають її сайт. Підозріло, якщо замість резюме вимагають SMS-повідомлення або подзвонити на номери з високою тарифікацією. Наприклад, які починаються з коду 070 або 090. У такому разі шахраї можуть списати гроші з рахунку телефону. Не довіряйте оголошенням, у яких йдеться про обмежену кількість вакансій, де обіцяють неправдоподібно високий оклад, але вимоги до пошукачів дуже занижені", - сказала аналітик.

За досвідом експерта, добросовісний роботодавець перед тим, як взяти на роботу, ніколи не попросить надати копію паспорта або ідентифікаційний код і переслати їх поштою. Він також не розмістить оголошення на стовпах і парканах. Зустріч у кав'ярні, в парку на лавочці або в приватній квартирі має насторожити. Зазвичай шахраї це пояснюють ремонтом в офісі або переїздом компанії.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Стало відомо, хто отримує найвищі зарплати

"Якщо офіс розташований у підвалі, а назва компанії написана на затертій табличці або надрукована на аркуші А4, це теж має викликати підозру. Коли на зустрічі багато кандидатів, і співбесіди починаються із розмов про успіх і мрію, вами маніпулюють. Не заповнюйте анкети, бланки та заяви із зазначенням особистої інформації, доки вам не пояснять посадові обов'язки в компанії", - наголосила Катерина Мащенко.

Навчання професії має бути за рахунок роботодавця. Працівник не зобов'язаний купувати товари за власний рахунок, каже експерт.

"Із віддаленим працівником мають укласти договір. Якщо роботодавець відмовляється підписати угоду, вам необхідно отримати бодай якесь письмове підтвердження ваших домовленостей. Наприклад, лист у електронній пошті. Також щоб убезпечити себе, можна домовитися з роботодавцем про отримання оплати за надані послуги частинами за виконання роботи", - порадила Катерина Мащенко.

Зараз ви читаєте новину «Як розпізнати нечесного роботодавця». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8642
Голосування На яку допомогу від Європи та світу Україні варто розраховувати після війни?
  • Польща обіцяє "план Маршалла" - велику програму фінансової підтримки
  • Списання всіх боргів за зовнішніми кредитами
  • Всі кошти від конфіскації майна та ресурсів РФ у світі
  • Допомоги не буде. Обмежаться підтримкою біженців
  • Мені байдуже
Переглянути