субота, 05 липня 2014 15:15

30 тисяч гривень заробила сім'я на чорницях

30 тисяч гривень заробила сім'я на чорницях

Оксана Власова із Камінь-Каширського району Волинської області збирає чорниці з двома донька і братом. Здає ягоди закупівельникам по 27 гривень за кілограм.

"Чорниці я збираю з семи років, - розказує Власова. – Раніше ходила до лісу з матір'ю, заробляла за літо собі гроші на школу. У нас все село на чорницях заробляє. На початку сезону ягоду купували по 20 гривень за кілограм. Але чорниць цього року не так багато, як завжди. Люди почали збирати і самі везти на продаж. Закупівельники були змушені підняти ціну до 27 гривень. Хоча у багатьох села ще й досі приймають по 20-22 гривні. Закупівельники експортують ягоди у Польщу і Німеччину".

За ягодами йдуть до лісу зі сходом сонця. Проводять за збиранням по 10-12 годин.

"З собою беремо обід і сніданок, щоб додому не повертатися, - пояснює Оксана. – За день реально зібрати 5-6 кілограм. Як попадеш на хороше місце, можна зібрати і 8. Найчастіше наша сім'я збирає по 20 кілограмів за день".

За словами Власової, сім'ї на Поліссі за сезон заробляє до 30 тисяч гривень на ягодах. Частину чорниці здають закупівельникам, частину виставляють на продаж. Стакан коштує 5 грн, літр – 20 грн. У Києві стакан чорниці продають по 7-8 грн, півлітра – 18-20 грн.

"Продавати чорницю набагато вигідніше, ніж здавати, - пояснює Оксана. – Тому багато наших жінок, поки діти з чоловіками збирають ягоди, їдуть торгувати у місто на базар. На чорницях сезон збирання не закінчується. Як пройдуть дощі і буде тепло, почнемо збирати і здавати гриби".

Зараз ви читаєте новину «30 тисяч гривень заробила сім'я на чорницях». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути