вівторок, 05 листопада 2013 19:28

За рішенням Донецького суду вкрадені у пенсіонерів мільйони підуть в кишеню держави

Донецький апеляційний суд збільшив покарання кредитному шахраю Тиграну Арушаняну - він засуджений до 12 років в'язниці з конфіскацією всього особистого майна в дохід держави.

Арушанян очолював донецький філіал "Союзу пенсіонерів України", який обдурив 4 тисячі осіб. Доведено, що особисто Арушанян вкрав у 868 пенсіонерів, на яких спеціалізувався цей кредитний союз, 8,144 млн грн. А всього донецьким людям похилого віку не повернули вкладів на суму більше 14 мільйонів. Директор донецького філіалу брав гроші з каси, складаючи фальшиві кредитні договори, і кредитуючи самого себе. Гроші пенсіонерів витрачав на особисті потреби - купив будинок у Донецьку, квартиру, "Мерседес", балотувався до Верховної Ради.

Автор: Фото: Тетяна Заровна
  Тигран Арушанян
Тигран Арушанян

"Союз пенсіонерів України" працював з 2006 по 2010 роки, мав головний офісі в Одесі, а філії - у десятці міст країни. Загалом цей кредитний союз не повернув літнім людям 24 мільйони гривень. Серед жертв шахраїв - ветерани, діти війни, діти репресованих, в'язні концтаборів. Але одеський керівник шахрайського КС - Денис Діанов досі не притягнутий до відповідальності.

Більше того, у травні голова Ворошиловського райсуду в місті Донецьку Людмила Лівочка дійшла висновку, що Арушанян, віднявши гроші у старих людей, завдав шкоди не їм, а кредитній спілці. Обдуреним людям суддя порадила звертатися до керівника кредитної спілки Дениса Діанова, якого жертви шахрая вважають спільником Арушаняна.

Донецький апеляційний суд скасував вирок судді Лівочки як незаконний. У частині кримінального покарання постановлено новий вирок - 12 років в'язниці замість десяти, до яких засудила шахрая Лівочка. А в частині цивільних позовів потерпілих прийнято рішення відправити справу до суду першої інстанції на новий розгляд.

Автор: Фото: Тетяна Заровна
  Пенсіонери, які прийшли до суду
Пенсіонери, які прийшли до суду

- Це проміжна наша перемога, частково задоволені наші вимоги: тепер обдурені вкладники таки визнані потерпілими! Значить - можуть через районний суд витребувати компенсацію! Апеляційний суд визнав, що це не справедливо - віддати гроші пенсіонерів Діанову, якого ми закликаємо посадити разом з Арушаняном. У жертв цієї кредитної спілки з'явилася надія, - коментує Дмитро Верзілов, глава "Союзу ошуканих вкладників".

- Вкладників знову кинули в судову пекло, з якої живими виходять не всі, - не згоден адвокат Віктор Погорецький, який так само представляє інтереси ошуканих вкладників "Союзу пенсіонерів України" з міста Запоріжжя і керує громадською організацією "Фонд повернення вкладів".

Він вважає, що майно Арушаняна не можна конфіскувати в дохід держави - ??таким чином держава привласнює нажите злочинним шляхом, ігноруючи інтереси нещасних жертв злочину. Повертаючи цивільні позови на новий розгляд суду першої інстанції, правосуддя прирікає людей похилого віку на нові митарства.

- Мій прогноз - ці люди залишаться з носом, шансу отримати свої гроші у них немає. - Каже Погорецький . - Людям ніхто не сказав - хто буде відшкодовувати їх шкоду.

У Арушаняна було заарештовано нерухомості та машин на 6 млн. грн.

Цей випадок - перший в історії України, коли суворе покарання поніс шахрай, який пограбував не банк, а соціально незахищених людей. Але мешканці інших міст  постраждалі від "Союзу пенсіонерів" , так і не домоглися порушення кримінальних справ проти керівників своїх філій.

Зараз ви читаєте новину «За рішенням Донецького суду вкрадені у пенсіонерів мільйони підуть в кишеню держави». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

18

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 25817
Голосування Чи можливий мир на Донбасі за "формулою Штайнмаєра" (вибори+відведення військ+амністія бойовиків+особливий статус Донбасу)?
  • Так, пора закінчувати війну будь-якими способами
  • Ні, мир буде тільки після перемоги
  • Потрібно далі проводити переговори та залучити до них США
  • Війна в Україні закінчиться тільки після повернення Криму
  • Ваш варіант (у коментарях)
Переглянути