понеділок, 20 березня 2023 08:27

Спецтема: Війна Росії проти України

Військовий остудив "гарячі голови" українців перед контрнаступом ЗСУ

Військовий остудив "гарячі голови" українців перед контрнаступом ЗСУ
Українці в очікуванні анонсованого великого контрнаступу Сил оборони. Фото: facebook.com/zelenskiy.official

Екснардеп, військовий 109-ї бригади територіальної оборони Єгор Фірсов закликав українців з відповідальністю ставитися до розмов про очікуваний контрнаступ.

Він нагадав, що Збройні сили України – це не футбольна команда. І їхній наступ не обов'язково відбудеться навесні. Про це написав у Facebook.

"Кажу відверто – мене починає дратувати те, що з кожного кута я чую про "контрнаступ". Де б не відкрив відео чи текст – скрізь "компетентна" інформація про контрнаступ", – зазначив військовий.

За його словами, багато українців думають, що контрнаступ буде за аналогією операції на Харківщині, коли "майже без втрат" звільнили 150 населених пунктів.

Проте Фірсов наголошує: зараз ситуація зовсім інша. Ворог зробив висновки, збудував серйозні укріплені райони, проводить відеоспостереження на всій лінії фронту 24 год. на добу.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: США готують ЗСУ до контрнаступу в травні. Є два сценарії – Politico

"Це я не до того, що не треба звільняти території. Я до того, що не варто ставитися до ЗСУ, як до футбольної команди, спонукаючи оплесками і гаслами до бою. Ви не уявляєте, скільки сил і поту витрачається на те, щоб відбити у ворога невеличку посадку в 300 метрах від твоїх позицій. А люди чомусь сприймають контрнаступ так легко, ніби це схопив автомат – "тра та та" і в дамках", – зазначив екснардеп.

Він запевнив, що контрнаступ ЗСУ буде. Але тоді, коли командування побачить можливість для нього і закінчить підготовку.

"Може весною, може влітку чи восени, а може і завтра. Але коли б він не почався, ми маємо ставитись до розмов про нього з відповідальністю. Тому що слова формують суспільну думку, а суспільна думка впливає на рішення політиків, в тому числі і західних. Політики ж, своєю чергою, ставлять завдання військовим. І якщо ці завдання продиктовані очікуваннями електорату, а не можливостями армії і воєнною доцільністю, то це – багато крові, життів і розчарувань", – пояснив Фірсов.

13 березня видання The Washington Post оприлюднило статтю. У ній стверджувалося, що якість української армії погіршилася внаслідок втрат на полі бою багатьох найдосвідченіших бійців, що змусило деяких українських чиновників поставити під сумнів готовність Києва до довгоочікуваного весняного наступу.

Секретар Ради нацбезпеки та оборони Олексій Данілов запевнив, що все описане в статті не відповідає дійсності.

Терміни початку контрнаступу залежать від військового аналізу, а не бажання українців. Контрнаступ України розпочнеться тоді, коли командування зрозуміє, що він буде ефективним, заявив секретар парламентського Комітету з питань національної безпеки, оборони та розвідки Роман Костенко.

Зараз ви читаєте новину «Військовий остудив "гарячі голови" українців перед контрнаступом ЗСУ». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 25817
Голосування Чи можливий мир на Донбасі за "формулою Штайнмаєра" (вибори+відведення військ+амністія бойовиків+особливий статус Донбасу)?
  • Так, пора закінчувати війну будь-якими способами
  • Ні, мир буде тільки після перемоги
  • Потрібно далі проводити переговори та залучити до них США
  • Війна в Україні закінчиться тільки після повернення Криму
  • Ваш варіант (у коментарях)
Переглянути