четвер, 13 квітня 2023 12:52

Спецтема: Війна Росії проти України

Весняний контрнаступ дасть ЗСУ шанс завершити війну

Весняний контрнаступ дасть ЗСУ шанс завершити війну
Майбутній наступ України може бути зосереджений на просуванні на південь у захопленій росіянами частині Запорізької області, щоб перерізати сухопутний коридор РФ до Криму. Фото: facebook.com/GeneralStaff.ua

Збройні сили України під час майбутнього контрнаступу зможуть відвоювати значну частину територій, захоплених Росією торік.

Це дасть Києву змогу завершити війну на вигідних для себе умовах, пише Foreign Affairs.

"Попри чисельну перевагу в озброєнні та особовому складі, путінська армія навряд чи зможе протистояти високомотивованим та добре підготовленим українським воїнам", – заявив дослідник Фонду Карнегі за міжнародний мир, директор стратегічних програм організації Defense Priorities Раджан Менон.

За його словами, мобілізація, яка продовжується в РФ, майже ніяк не впливає на бойову готовність російської армії. Росіяни погано навчені, адже багато офіцерів, призначених для навчання персоналу, поїхали на фронт для укомплектування втрат підрозділів. До того ж просто збільшити кількість окупантів недостатньо. Їх іще потрібно озброїти та видати обмундирування. А з цим у Росії проблеми посилюються все більше. Росіяни на фронті скаржаться на погане екіпірування та нестачу боєприпасів.

Водночас дедалі більше бійців ЗСУ проходять навчання на Заході під керівництвом висококваліфікованих інструкторів. Союзники України продовжують постачати бронетехніку та інші види зброї перед очікуваним контрнаступом. Тому аналітик вважає, що від успіху майбутнього контрнаступу України багато що залежить.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Аналітики ISW показали, що відбувається на фронті: свіжі карти боїв

"Українські союзники уважно спостерігатимуть, оцінюючи, чи здійсненна перемога, якої так прагне Київ. Воєначальники ЗСУ виявилися хитрими, спритними та винахідливими в той час, як командування РФ не продемонструвало жодного креативу. Кумулятивний ефект західних озброєнь, які надходять в Україну, збільшить вогневу міць ЗСУ кількома способами", – додав Менон.

Автор дослідження вважає, що майбутній наступ України може бути зосереджений на просуванні на південь у захопленій росіянами частині Запорізької області, щоб перерізати сухопутний коридор РФ до Криму.

З цією метою Україна посилить удари по російських базах і складах боєприпасів, а також по залізничних коліях постачання. ЗСУ досягнуть Бердянська чи Маріуполя, відріжуть російські сили в Херсонській області та на Запоріжжі, тим самим підвищивши їхню вразливість. Міст через Керченську протоку може опинитися в зоні досяжності українського озброєння.

"Під час контрнаступу українські війська зможуть відвоювати захоплені території Херсонської та Запорізької областей, проте Крим та Донбас, захоплені росіянами з 2014 року, можуть поки що залишитися під контролем країни-агресорки", – вважає дослідник.

Аналітик зазначає, що навіть такий сценарій означав би значну перемогу України, адже план кремлівського диктатора Володимира Путіна встановити проросійський уряд у Києві та захопити країну зазнає невдачі.

Деокупація захоплених після повномасштабного вторгнення РФ територій позбавить Україну подальших смертей і руйнувань. Це дозволить розпочати повоєнне відновлення і дасть можливість мільйонам біженців і внутрішньо переміщеним особам повернутися додому.

Майбутній контрнаступ стане серйозним викликом для Збройних сил України. Країна готова до вирішального весняного контрнаступу, але відновлення втрат і збереження мотивації втомлених війною воїнів буде суворим випробуванням, пише видання The New York Times.

Зараз ви читаєте новину «Весняний контрнаступ дасть ЗСУ шанс завершити війну». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 25817
Голосування Чи можливий мир на Донбасі за "формулою Штайнмаєра" (вибори+відведення військ+амністія бойовиків+особливий статус Донбасу)?
  • Так, пора закінчувати війну будь-якими способами
  • Ні, мир буде тільки після перемоги
  • Потрібно далі проводити переговори та залучити до них США
  • Війна в Україні закінчиться тільки після повернення Криму
  • Ваш варіант (у коментарях)
Переглянути