четвер, 02 лютого 2017 19:59

"Усе висить на волосині" - як виживає Авдіївка

"Усе висить на волосині" - як виживає Авдіївка
Житель Авдіївки після нічного обстрілу 2 лютого.Автор: Ельдар Сарахман

- На режим тиші мешканці міста не розраховують, - розповів в інтерв'ю Gazeta.ua керівник гуманітарних проектів благодійної організації "Карітас" Григорій Селещук. - Усі готуються, що знову стане темно і почне бахкати. Протягом дня обстрілу не було. Однак коли близько 17-ї ми виїжджали, чули канонаду на відстані.

Розмовляємо телефоном увечері 1 лютого після його виїзду з Авдіївки. У місті мобільного зв'язку практично немає.

Яка обстановка в місті?

- Вчора були сильні обстріли. Люди ховалися в укриттях і підвалах. Сьогодні місто - ледь жевріє, але живе. Люди на вулицях є, магазини працюють. Люди перелякані. За день повідомили про 20 зруйнованих будинків. Загинуло щонайменше четверо мирних жителів.

Яка ситуація з опаленням?

- Найгірша — у приватному секторі, який обстрілюють. Потерпають найбільше, бо у передмісті йдуть активні бої. Їм катастрофічно бракує палива. Багатоповерхівки опалюють потужні генератори. Прокачують технічну воду з коксохімічного заводу. Держава завезла для їхньої безперебійної роботи 25 тонн дизпалива. Наскільки їх вистачить і чи зможуть довозити — під питанням. Усе висить на волосині. Щодня температура в помешканнях падає. Якщо вчора комунальники говорили про 17-18 градусів тепла, то сьогодні - 14. І падатиме ще. Бо просто ганяють у трубах теплу воду. Її треба розігріти. Ситуація — критична. Ми відтягуємо кінець, а не вирішуємо проблему. Треба якнайшвидше запустити електрику. Невідомо, чи це місце розриву — єдине. Щоб це визначити, бойовики мають припинити обстріли. Водоканал каже, що знайшов місце розриву у водогоні. В деякі райони пробуватимуть пускати воду на певні години. Світла у будинках немає.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: З'явилися нові подробиці про життя та загибель захисників Авдіївки

Лікарня має автономний генератор. Великі генератори поставили у школі, на ключових вузлах перекачки води, в міськраді, пунктах обігріву й допомоги.

Чи вистачає людям води і харчів?

- "Карітас" роздає пляшкову воду. Люди отримують на руки по 3-5 літрів. Це залежить від розміру сім'ї. Інші організації привезли кілька десятків тисяч літрів у бочках. У приватному секторі люди приходять і набирають у свій посуд.

Гострого браку харчів немає. Працюють польові кухні з гарячою їжею та чаєм. Вчора там було дуже мало людей. Коли оголосили про режим тиші, побільшало у 10-15 разів. Більшість — пенсіонери. Працюють гуманітарні організації. "Карітас" роздав тисячу продуктових наборів. Один набір - це базове харчування для родини на два-три тижні. Завтра привеземо ще тисячу.

Бракує простих продуктів для польових кухонь — овочів, каш. Продуктові набори для них не підходять. Лікарня гостро заявляє про брак ліків. Особливо - широких бинтів для перев'язки ран та препаратів для хірургічних втручань. Жодна допомога не є зайвою, навіть якщо зараз усього вистачає. В місті - атмосфера принишклого очікування на щось гірше.

Як відбувається евакуація людей?

- Поки в місті оголосили добровільну евакуацію. Влада тут спрацювала ефективно і чітко. Засобів для цього є достатньо. Три автобуси з дітьми і їхніми батьками виїхали на Святогірськ. Наш персонал їх зустрів. Забезпечені житлом і харчами. Планують виїзд іще кількох. Але люди зголошуються дуже повільно. Сподіваються на краще. Звикли, що їх постійно обстрілюють, зникає світло. Ті, хто хоче, вже виїхали. Залишилися літні люди, які не хочуть залишати домівки, їхні діти, які мусять за ними доглядати, працівники заводу, "прив'язані" до робочого місця. Боюся, що великої хвилі евакуації не буде, поки не почнуть валитися будинки. Є відчуття, що люди сидітимуть, скільки зможуть. Найтрагічніше, що в Авдіївці залишаються діти: 1500 школярів і понад 500 дошкільнят. За різними оцінками, у місті перебуває від 12 до 16 тисяч людей.

Чому люди так ризикують?

- Нинішню ситуацію не сприймають як щось особливе. Місто потерпає від обстрілів не вперше. Світло уже зникало на п'ять і більше днів, не було води. Та лише тепер усі звернули увагу, що Авдіївка перебуває під обстрілами й потребує нашої допомоги. Тому добре, що люди нарешті зрозуміли, що допомога потрібна: і матеріальна, і звичайна людська увага.

Окупанти б'ють по Авдіївці не тільки із заборонених "Градів", а й зі 203-мм самохідних гаубиць "Піон" і 152-мм гармат "Гіацинт". Під обстріли потрапила місія ОБСЄ, повідомила прес-офіцер 72-ї бригади Олена Мокренчук
Зараз ви читаєте новину «"Усе висить на волосині" - як виживає Авдіївка». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 25817
Голосування Чи можливий мир на Донбасі за "формулою Штайнмаєра" (вибори+відведення військ+амністія бойовиків+особливий статус Донбасу)?
  • Так, пора закінчувати війну будь-якими способами
  • Ні, мир буде тільки після перемоги
  • Потрібно далі проводити переговори та залучити до них США
  • Війна в Україні закінчиться тільки після повернення Криму
  • Ваш варіант (у коментарях)
Переглянути