понеділок, 05 вересня 2016 15:08

"Продамо вас ДНР й отримаємо грошики" - боєць "Донбасу" про полон

"Продамо вас ДНР й отримаємо грошики" - боєць "Донбасу" про полон
фото: Gazeta.ua

"Під час виходу з Іловайська росіяни продали нас у полон ДНРівцям". Про це в інтерв'ю журналу "Країна" розповів боєць батальйону "Донбас" 49-тирічний Ігор Чайківський з позивним "Артист". Він брав участь в обороні Іловайська в серпні 2014-го, після чого 8 днів пробув у полоні бойовиків.

"Уже 29 серпня я розумів, що ми в полоні. 30 серпня, наступного дня після того, як почали виходити, десь о 16:00 ми вирішили складати зброю. У нас забрали мобільні телефони, документи, обіцяли повернути. Не повернули. Ми зібралися в якомусь місці. Нас оточили бійці з рушницями. Вони туди запустили ДНРівців, щоб проводили свою зачистку. Потім нас усіх вишикували. Поранених завантажили в КамАЗ та вивезли. Поранених було близько 50. Потім вони нас вишикували й пішки повели полями", - згадує "Артист".

За словами бійця, в полон їх взяли саме росіяни, а потім передали бойовикам ДНР.

"31 залишилися на полі. Привезли нам російський сухпай: салатики, горошок, телятину, сухий спирт. Але воно не смачне. Наш кращий, навіть холодний. Приїхав ще їх прапорщик і казав: "У нас самих нема. А ми вас так годуємо". Проте за це треба подякувати їм, нема питань.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Тура впізнав тільки по берцях і штанях, верхньої частини тулуба не було" - боєць "Донбасу" про вихід з Іловайська

Потім була така фраза: "Зараз вас продамо, отримаємо грошики й усе буде гаразд". І коли тільки наша друга колона повернула за лісосмугу, з'явилися автомобілі: зелені бусики, білі, чорні, Урал, КамАЗ. Ми спочатку думали, що це "Червоний Хрест". Коли вони зупинилися, звідти висипалися люди в чомусь військовому, неоднаковій формі. І вони типу периметр взяли. Я вже зрозумів, що це ДНРівці.

Нас вишикували - 109 чоловік. Переді мною стояв "Лермонтов", який вже був командиром батальйону. Він сказав: "Зараз вони підійдуть, я на них кинусь. Хто зі мною, давайте разом". Я розумів, що це правильно з одного боку. Це героїзм. Але з іншого боку - вони почнуть стріляти. І навіть ті, хто не хотів кидатися, можуть бути поранені чи навіть убиті. Розумів, якщо людина буде поранена, її просто доб'ють. Найцінніше в людини - це життя. Я не міг дозволити собі та іншим цього позбутися. Тому сказав Лермонтову ззаду: "Не роби, будь ласка, цього. Не треба". І вважаю, що в нього вистачило сміливості цього не зробити. Вони вийшли до нас: "Не рипайтеся. Ми взяли вас в полон". Я подивився на того офіцера, який обіцяв нас не здавати. Він очей не підводив. Мені його стало трохи шкода. Колись Господь сказав: "Прощайте врагов ваших", - каже Чайківський.

"Артист" говорить, що біля Донецької СБУ на них уже чекала постановочна зйомка. Дорогою туди бійці змогли повідомити рідних, що потрапили в полон.

"Ми почали вантажитися в техніку. Коли їхали, вони намагалися психологічно тиснути, кричали нам: "Піпець вам! Ми вже Маріуполь взяли". Ніхто з нас не повірив у це. Отакі ми хлопці, донбасівці. Всі сиділи і ржали про себе. Я там на багатьох людей подивився зовсім по-іншому. Пишався, що поруч із такими людьми.

Деякі хлопці змогли сховати телефони. Попросив написати СМС дружині. Але підписувався не "ваш Ігор", а "Ваш чоловік і ще 108 його товаришів потрапили в полон. Зараз їх везуть ДНРівці в донецьке СБУ". Жінка потім сказала, що вона одразу не повірила. А я їй: "Ти що, дурна? Ну як я міг інакше написати? Я мав написати: "Наталочка, привіт. Мене і моїх друзів взяли в полон. Твій люблячий чоловік Артист-Ігор?".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Розстріляли навіть авто Червоного Хреста. Пряме попадання, всі насмерть" - боєць про вихід з Іловайська

Привезли нас на територію СБУ і тут почалося. Нас знову вишикували. Бігали якісь люди. Жінка була з малою дитинкою на руках, яка нам показувала "фак ю", вони її навчили так. Кричали бігали: "Ви нас убиваєте".

25 дурних людей, а зробили таку зйомку, що там майже пів-Донецька стоїть. Мені було сумно.

Почали знімати. Підійшов один із камерою. Я його ще запам'ятав, мав шрам на все обличчя. Є відео на YouTube "Підрозділ Мотороли взяли в полон батальйон "Донбас". Тільки Мотороли там і близько не було. Якщо б він на нас вийшов, то давно б його десь черв'яки їли. Якби не росіяни, хрін би вони взяли того "Донбаса". Я навіть не вважаю їх військовими. Потім розказували, що туди привозили курсантів на бойові навчання. Щоб стріляли по нас.

Там один бігав та кричав: "Смотрите, какое у него выражение лица! Он не кается!" А в чому каятися? Ти, собака, прийшов до мене на кухню, кажеш мені, як жити, а я маю перед тобою каятися? А ти ще взяв зброю і прийшов до мене. Та ти ще будеш каятися перед тими людьми, які кинули Донецьк та зараз живуть за межею бідності. Ти відповідатимеш перед тими людьми, яких вижив з їх країни, землі, житла.

Мені нема в чому каятися. Я працював в Донецьку і робив гарні речі. Ти мене вигнав із Донецька. Ти не даєш мені працювати. Хочеш, щоб я вірив, що твоя ДНР - це щось таке. Я завжди казатиму, що це фігня на пісній олії, яку навіть нюхати не хочеться, не те, що їсти", - каже "Артист".

Нагадаємо, 459 бійців загинули в Іловайському котлі, за офіційною інформацією, поранені — 478. Точна кількість зниклих безвісти не встановлена. 3500 російських кадрових військових оточили Іловайськ у серпні 2014 року. Їх посилили 500 бойовиків.

Другу частину спогадів бійця про полон у бойовиків читайте ввечері на Gazeta.ua.

Зараз ви читаєте новину «"Продамо вас ДНР й отримаємо грошики" - боєць "Донбасу" про полон». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

2

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 25817
Голосування Чи можливий мир на Донбасі за "формулою Штайнмаєра" (вибори+відведення військ+амністія бойовиків+особливий статус Донбасу)?
  • Так, пора закінчувати війну будь-якими способами
  • Ні, мир буде тільки після перемоги
  • Потрібно далі проводити переговори та залучити до них США
  • Війна в Україні закінчиться тільки після повернення Криму
  • Ваш варіант (у коментарях)
Переглянути