вівторок, 18 квітня 2023 05:32

Окупанти готуються до контрнаступу ЗСУ, оновили карти боїв - ISW

Росіяни перегруповуються на півдні України, остерігаючись контрнаступу.

Вони продовжують зводити оборонні укріплення в Херсонській та Запорізькій областях. Про це повідомляє Інститут вивчення війни (ISW).

Російські військові блогери попередили, що українські війська готуються до контрнаступальних дій на херсонському та запорізькому напрямках, а одне російське джерело зазначило, що російські сили "неспокійні" та перегруповуються через стурбованість українськими атаками.

Автор: understandingwar.org
  Окупанти зводять укріплення на півдні України
Окупанти зводять укріплення на півдні України
Автор: understandingwar.org
  Окупанти зводять укріплення на півдні України
Окупанти зводять укріплення на півдні України

Бої на Донбасі

Станом на 17 квітня російські війська досягли подальших успіхів у Бахмуті. Геолокаційні кадри, опубліковані 16 квітня, показують, що сили групи "Вагнера" просунулися на північ від траси T0504 Костянтинівка-Часів Яр-Бахмут вздовж головної залізниці в Бахмуті.

Міністерство оборони (МО) Росії заявило, що десантно-штурмові загони захопили два невстановлені квартали на північному заході та в центрі Бахмута.

Автор: understandingwar.org
  Війська "Вагнера" просунулися в північному Бахмуті.
Війська "Вагнера" просунулися в північному Бахмуті.

Російський "воєнкор" стверджував, що війська "Вагнера" просунулися в північному Бахмуті, намагаються закріпитися між Бахмутом і Хромовим (2 км на захід від Бахмута) і борються за контроль над залізницею в центрі Бахмута. Він також стверджував, що звичайні російські сили ведуть позиційні бої на північ від Бахмута.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Пригожин уже не хоче воювати в Україні. Збирається до Африки

Інший військовий блогер стверджував, що війська "Вагнера" продовжують проводити наземні атаки в північному, західному та південному Бахмуті. Український Генштаб повідомив, що російські війська здійснили наземні атаки в Бахмуті, на північний захід від Бахмута в районі Хромового та на південний захід від Бахмута в районі Іванівського (3 км на південний захід) і Предтечине (12 км на південний захід).

Автор: understandingwar.org
  У Бахмуті тривають запеклі бої
У Бахмуті тривають запеклі бої

Інші "воєнкори" стверджували, що російські повітряно-десантні сили (ВДВ) і особовий склад 2-го армійського корпусу так званої "ЛНР" сформували безперервну лінію оборони вздовж північного флангу "Вагнера" на лінії Заліжнянське-Сакко і Ванцетті-Миколаївка-Яковлівка-Берестове, а російська 106-а ВДВ Дивізія діє на цій лінії біля Соледара.

Власник групи "Вагнера" Євген Пригожин спробував виправдати повільне просування Вагнера в Бахмуті 17 квітня, ймовірно, намагаючись змусити російське Міноборони забезпечити послідовне та достатнє постачання артилерійських снарядів. Пригожин стверджував, що "Вагнеру" потрібно щонайменше 6000 снарядів протягом невизначеного періоду часу, щоб просуватися більше ніж на 100-200 метрів на день.

Пригожин стверджував, що війська "Вагнера" зазнають менше втрат, якщо отримають більше снарядів. Раніше Пригожин критикував Міноборони за те, що воно не забезпечило "Вагнер" достатньою кількістю артилерійських снарядів, і закликав інформаційний простір чинити тиск на Міноборони, щоб воно надавало їх більше.

17 квітня російські війська продовжили наземні атаки вздовж лінії Авдіївка-Донецьк. Генштаб України повідомив, що російські війська здійснили невдалі наземні атаки поблизу Новокалинового (8 км на північ від Авдіївки), Північного (5 км на захід від Авдіївки), Водяного (8 км на південний захід від с. Авдіївка), Первомайського (11 км на південний захід від Авдіївки), Невельського (6 км на північний захід від м. Донецьк) та в Мар'їнці (27 км на південний захід від Авдіївки).

Російський військовий блогер стверджував, що російські війська здійснили невдалі наземні атаки на Авдіївку з південного напряму поблизу Опитного та безпосередньо на схід від Крутої Балки.

Речник Українського об'єднаного прес-центру оборони Таврійська полковник Олексій Дмитрашківський заявив, що російські війська відвели з Мар'їнського напрямку у невизначені райони два підрозділи ВДВ не визначеного типу для відновлення втрат.

17 квітня російські війська не проводили жодних підтверджених або стверджуваних наземних атак у західній частині Донецької області. Міноборони Росії стверджувало, що російські війська відбили три українські диверсійно-розвідувальні групи поблизу Новомихайлівки (10 км на південний захід від Донецька).

Російські загарбники зазнають чималих втрат, проте продовжують зосереджувати основні зусилля на веденні наступальних дій на Лиманському, Бахмутському, Авдіївському та Мар'їнському напрямках. Ворог активно застосовує оперативно-тактичну та армійську авіацію, повідомив уранці 17 квітня Генеральний штаб Збройних сил України.

В епіцентрі бойових дій залишаються Бахмут та Мар'їнка. Протягом доби українські воїни відбили там понад 60 атак противника.

Зараз ви читаєте новину «Окупанти готуються до контрнаступу ЗСУ, оновили карти боїв - ISW». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 25817
Голосування Чи можливий мир на Донбасі за "формулою Штайнмаєра" (вибори+відведення військ+амністія бойовиків+особливий статус Донбасу)?
  • Так, пора закінчувати війну будь-якими способами
  • Ні, мир буде тільки після перемоги
  • Потрібно далі проводити переговори та залучити до них США
  • Війна в Україні закінчиться тільки після повернення Криму
  • Ваш варіант (у коментарях)
Переглянути