четвер, 26 травня 2016 13:30

Два роки тому почалися бої за Донецький аеропорт
5

Кадировці в Донецьку. 25 травня 2014
Фото: sprotyv.info
Бойовик "ДНР" в новому терміналі. Ніч проти 26 травня 2014
Донецький аеропот напередодні перших боїв
Бойовик "ДНР" на даху нового терміналу
Перший бій в Донецькому аеропорту. 26 травня 2014

26 травня 2014 року розпочалася 8-місячна оборона Донецького міжнародного аеропорту імені Сергія Прокоф'єва.

Вночі загони проросійських бойовиків вперше зайняли приміщення нового терміналу аеропорту. Через загрозу безпеці пасажирів він призупинив роботу ще 6 травня. Українські підрозділи кіровоградського 3-го полку спецназу того дня контролювали старий термінал і внутрішній периметр аеровокзалу.

Під ранок до сепаратистів приєдналися бойовики угруповання "Восток" Олександра Ходаковського і чеченські найманці. Вони висунули вимогу: негайно вивести українські підрозділи з аеропорту. Уряд відповів зустрічним ультиматумом, вимагаючи від сепаратистів скласти зброю і звільнити адміністративні будівлі Донецька.

Об 11:00 українські армійські підрозділи і проросійські бойовики вперше вступили у вогневе протистояння. ЗСУ застосували штурмову, винищувальну авіацію і десант. До вечора сепаратистів вибили з нового терміналу. Вони втратили близько 45 людей і відступили до Путилівського мосту та Київського проспекту Донецька.

Перший постріл у битві за Донецький аеропорт зробив український снайпер, за словами військового експерта В'ячеслава Бутусова. Він ліквідував чеченського бойовика, який готувався збити винищувач МіГ-29 ВПС України з переносного зенітно-ракетного комплексу "Игла". З цього пострілу почалася багатомісячна оборона аеропорту.

У битві за аеродромний комплекс в різний час брали участь бійці 95-ї і 79-ї десантних бригад, 93-ї механізованої бригади, а також підрозділи добровольчих батальйонів "ДУК "Правий сектор", "ОУН", "Дніпро-1".

Найкровопролитніші бої за Донецький аеропорт розгорнулися восени-взимку 2014-2015 років після підписання Мінських угод, які залишали весь комплекс за українською стороною. Проте бойовики і російські військові не припиняли спроб взяти важливий стратегічний об'єкт штурмом.

У важких боях із активним застосуванням артилерії і бронетехніки аеропорт практично повністю знищили. Бійців українського гарнізону ДАПу за виняткову стійкість ворог прозвав "кіборгами".

22 січня 2015 року, після 242 днів важкої оборони, "кіборги" покинули руїни на місці колишнього Донецького аеропорту, підірвавши злітну смугу і відступивши до основних позицій в селищі Піски. Бої в районі поблизу зруйнованих терміналів з різною інтенсивністю тривають донині.

У битвах за Донецький аеропорт загинули близнько 200 українських бійців, за даними РНБО. Проросійські бойовики втратили не менше 3,5 тисяч чоловік.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Гордість і сльози України. 242 дні оборони ДАПу

Зараз ви читаєте новину «Два роки тому почалися бої за Донецький аеропорт». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 25817
Голосування Чи можливий мир на Донбасі за "формулою Штайнмаєра" (вибори+відведення військ+амністія бойовиків+особливий статус Донбасу)?
  • Так, пора закінчувати війну будь-якими способами
  • Ні, мир буде тільки після перемоги
  • Потрібно далі проводити переговори та залучити до них США
  • Війна в Україні закінчиться тільки після повернення Криму
  • Ваш варіант (у коментарях)
Переглянути