пʼятниця, 03 січня 2020 18:31

Чому Україна виплачуватиме гроші жителям окупованих територій

Чому Україна виплачуватиме гроші жителям окупованих територій
Пенсіонерка – прихильниця російського вторгнення з окупованої Донеччини. Фото: Кореспондент

Україна зобов'язана виплачувати пенсії жителям окупованого Криму і Донбасу, оскільки декларує реінтеграцію цих територій.

"З точки зору практики Європейського суду з прав людини, жителі окупованих територій мають право на отримання пенсій. В суді вони знайдуть аргументи в свою користь", – каже в коментарі Gazeta.ua експерт Центру соціальних і трудових досліджень Віталій Дудін.

Політизація цього питання висока, тому політики, виходячи зі своїх поглядів, намагатимуться не сплачувати.

"Жителі окупованих територій не припиняли громадянства України, тому й Україна сплачуватиме їм гроші. Ясно, що у юристів-міжнародників є інша позиція і вони апелюватимуть тим, що РФ є окупантом. Але треба довести те, що росіяни здійснюють контроль над територіями через окупаційні адміністрації. Якщо подивитися на звіти різних європейських інституцій, то оцінки є різними і далеко не всі визнають пряму участь і відповідальність РФ за події на Донбасі", – говорить він.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Слуга народу" має своє бачення щодо виплат пенсій жителям окупованого Донбасу

Доводити присутність РФ на Донбасі, її управління окупованими територіями треба декількома способами.

"В середині нашої країни в кримінальному порядку: кожен вирок, що базується на належних доказах буде підтверджувати ті, чи інші обставини. Частину фактів можна підтвердити у міжнародних інституціях: ЄСПЛ, Верховному суді ООН та у Гаазькому трибуналі. Тому, звичайно, без комплексної роботи всіх державних органів, спрямованої на збираннія доказів, стверджувати про повну відповідальність РФ буде складно", – каже він.

Визнання територій непідконтрольними ускладнить реінтеграцію цих регіонів.

Глава парламентського комітету з питань соціальної політики Галина Третьякова із фракції "Слуга народу" в інтерв'ю "Інтерфакс Україна" заявила, що Україна буде виплачувати пенсії жителям окупованого Криму та ОРДЛО.

Зараз ви читаєте новину «Чому Україна виплачуватиме гроші жителям окупованих територій». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

2

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 25817
Голосування Чи можливий мир на Донбасі за "формулою Штайнмаєра" (вибори+відведення військ+амністія бойовиків+особливий статус Донбасу)?
  • Так, пора закінчувати війну будь-якими способами
  • Ні, мир буде тільки після перемоги
  • Потрібно далі проводити переговори та залучити до них США
  • Війна в Україні закінчиться тільки після повернення Криму
  • Ваш варіант (у коментарях)
Переглянути