неділя, 23 жовтня 2016 13:24

"Зі знімального майданчика на червону доріжку" – відкрився кінофестиваль "Молодість"
20

22 жовтня у київському Національному академічному драматичному театрі імені Івана Франка відкрився 46-й міжнародний кінофестиваль "Молодість". В рамках конкурсних та позаконкурсних програм буде показано близько 200 фільмів із понад 60 країн світу.

На червону доріжку гості почали сходитися з 17 години. Щоб зайти, мали відстояти невелику чергу. Бо гостей було багато. Першими на килим ступили ведучі церемонії відкриття. За ними пройшли політики, посли, дипломати, кіномитці та музиканти. Всіх їх зустрічав та вітав директор кінофестивалю Андрій Халпахчі. Жінкам цілував руки, чоловікам – тис. Серед зірок були помічені акторки сестри Сумські, співачка Марія Бурмака, актор Дмитро Ступка з дружиною, телеведучий Микола Тищенко. Актора Віктора Андрієнка охоронці затримали на вході, та в ситуацію втрутився директор кінофестивалю. Загалом, до театру прийшли стільки людей, що ні у партері, ні на балконах не лишилося жодного місця. Присутніх на відкритті музичними виступами розважали "Тельнюк: Сестри" й гурт Brunettes Shoot Blondes.

"Це наша молодість і зрілість. Я прямо зі знімального майданчика на червону доріжку. І це є щастя для українського актора", - каже акторка Ольга Сумська.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: На кінофестивалі "Молодість" заборонили їсти попкорн

Переможець цьогорічного конкурсу отримає золотого "Скіфського оленя" і 10 тис. доларів грошової нагороди. Члени журі також оберуть переможців у кожній із конкурсних програм. Серед студентських фільмів, повнометражних, короткометражних і національних.

"46-ту "Молодість" треба занести в Книгу рекордів Гіннеса. Тому що це єдиний міжнародний фестиваль у світі, який відкривається і починає свою роботу без копійки державних чи місцевих грошей. Ми починаємо з нуля. Але ми готові, ми призвичаїлися до цього. Ми розуміємо, що ситуація в Україні непроста. Наше завдання – показати, що Україна сьогодні існує не тільки у стані перманентної війни, але й у стані культурного розвитку", - каже генеральний директор кінофестивалю "Молодість" Андрій Халпахчі.

В основному конкурсі цьогорічного фестивалю – 12 повнометражних стрічок. Української серед них нема.

"За підтримки держкіно щороку в Україні створюється більше 30 повнометражних фільмів Приблизно половина з них створюється режисерами, для яких це перша повнометражна робота. Так що вибір, я думаю, наступного року буде більший", - каже голова Державного агентства з питань кіно Пилип Іллєнко.

Особливою гостею цьогорічного фестивалю є Марта Месарош. Вона найвідоміша жінка-режисер Угорщини. На церемонії відкриття Почесний Президент фестивалю Віктор Ющенко вручив їй "Скіфського оленя" за внесок у світове кіномистецтво.

"Я вдячна Україні. У далекому минулому я була ученицею великого Олександра Довженка. Була знайома з Сергієм Параджановим. Я дуже щаслива, що в цей важкий момент для вашої країни отримую такий важливий приз", – каже режисера

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Кінофестиваль закриють останнім фільмом покійного польського режисера

Віце-прем'єр-міністр України В'ячеслав Кириленко зачитав офіційне привітання "Молодості" від Петра Порошенка. Наприкінці свого виступу він попросив присутніх у залі підійнятися й поаплодувати на знак підтримки несправедливо засуджених у Росії Олега Сенцова та Олександра Кольченка.

Після урочистої церемонії розпочався показ фільму-відкриття фестивалю "Життя" французького режисера Стефана Брізе. Стрічка була учасницею основного конкурсу цьогорічного Венеційського кінофестивалю. Картина знята за однойменним романом Ґі де Мопассана.

Cеред найбільш очікуваних подій фестивалю – угорська програма, присвячена революції 1956-го року в Угорщині "Угорська рапсодія". На фестивалі "Молодість" покажуть 5 українських прем'єр: "#Futureinthepast", "Лобановський назавжди" ,"Мустафа", "Правило бою" , "Історія рук". Фільмом закриття стане остання кіноробота Анджея Вайди "Післяобрази", як висловлення честі й поваги майстру.

Зараз ви читаєте новину «"Зі знімального майданчика на червону доріжку" – відкрився кінофестиваль "Молодість"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі