Ексклюзиви
середа, 19 червня 2013 16:40

Загинула поетеса Марина Брацило

Загинула поетеса Марина Брацило
Фото: vk.com

17 червня ввечері загинула 37-річна поетеса Марина Брацило. Вона випала з вікна 5 поверху своєї квартири, яку 8 місяців знімала у Києві.

Друг поетеси Сергій Пантюк, 47 років, каже, що це не могло бути самогубство: "На самогубство це не схоже. Люди, які до того йдуть, помітні. А в неї справи пішли вгору. Півроку як влаштувалася на роботу хорошу - працювала у видавничій агенції "Наш формат" заступником головного редактора".

"Ми з нею вчора у Фейсбуці листувалися, а сьогодні об 11 з гаком я вже не змогла до неї додзвонитися, - дописала у Фейсбук ввечері у вівторок поетеса 44-річна Вікторія Стах. - А в попередньому, теж геть недавньому листуванні, Маринка мені писала, що ще народить двох синів".

Торік у Марини Брацило помер чоловік поет 38-річний Юрій Нога. Жінка важко переживала його смерть, переїхала з квартири, де жило подружжя у Броварах, до Києва.

"Ми з Юрою займалися щорічними смолоскипівськими семінарами, я ж там аксакал. Коли помер Юра, ми чим могли допомагали. Бо це так сталося — якраз був Великдень. Мені зателефонували, я вже був за Житомиром, їхав на батьківщину. Ми людей знайшли похапцем, які їй допомогли. У нього були сильні проблеми з судинами, ішемічна хвороба серця. Мав 38 років. Діток у них не було", - каже Сергій Пантюк. - Ми у Броварах у них не раз бували, а в Києві жодного. Запрошувала не раз. У лютому вітала мене з днем народження, каже: "Приїздіть з дітьми, у мене тут площі багато, можемо і посидіти і  переночувати". Марина казала, що живе на 5 поверсі. Все планував вибратися.  Бачилися реально року півтора тому. Але по телефону ми дуже часто розмовляли".

"Останнього вірша Марина Брацило написала 29 травня і розмістила на своїй сторінці у Фейсбуці. 11 років тому, згадують друзі, написала страшнього пророчого вірша: "Пообіцяла – й не встигла / (Правда, не з власної волі)…/ Ткались на персах стигми, /Маки вцвітали в льолю. /Ґави заціпило й меви. /Тиша снувалася шовком. /Отак взяла і померла. /Місто було у шоці".

"Завжди писала інтимну лірику, мрачняк не писала. А цей текст дуже чітко виділяється, - дивується Сергій Пантюк. - То вже після смерті Юри вона почала писати сумні тексти. Дуже вони любили одне одного. Марина смерть чоловіка дуже переживала. Була в депресії, майже не спілкувалася. Потім почала готувати до друку збірку його віршів. Юра був поет од Бога, але книжки жодної не видав. Ті вірші десь літали у повітрі".

65-річна вчителька української мови і літератури Ганна Черкаська готувала Марину до всеукраїнських олімпіад. Листувалася з ученицею через Фейсбук і часто дзвонила.

"На тому тижні ми довго висіли на телефоні і Маринка сказала: "Знаєте, ви першою зацікавили мене біографіями Маланюка, Теліги й Ольжича". Це були її улюблені поети. Жодного "блату" у мене не було, всі наші перемоги були чесними. А Марина кожного разу посідала перше місце. Батьки в ній душі не чаяли. Мама працювала в музеї, займалася етнікою і завжди з собою брала донечку. А влітку – в махновський степ до бабуні. Мама хотіла, щоб Маринка йшла в медичний, але переміг філфак".

Марину Брацило поховають у четвер 20 червня на Хортиці.

Зараз ви читаєте новину «Загинула поетеса Марина Брацило». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

14

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі