вівторок, 05 лютого 2013 11:44

За романом Жадана "Ворошиловград" зніматимуть фільм

За романом Жадана "Ворошиловград" зніматимуть фільм
Сергій Жадан. Фото: most-kharkov.info

Кінорежисер, поет, теле- та радіоведучий Ярослав Лодигін спільно з письменником Сергієм Жаданом розпочали підготовку до екранізації роману "Ворошиловград". Про це Ярослав Лодигін розповів в інтерв`ю "Телекритиці".

Автори бачать його як незалежний фільм із бюджетом $ 500- 1млн. Переговори щодо фінансування ведуть і в Україні, й за кордоном. Якщо спонсорів не знайдуть, Ярослав Лодигін планує вдатися до краудфандінгу. "Я не подіваюся, що знайти ці кошти буде легко, - коментує режисер. – Не кожна компанія піде на ризик щодо виробництва стрічки, де буде суржик, олігархи, рейдери, бандити, Донбас…".

"Ворошиловград" є на кожній полиці і добре знаний серед інтелегенції. Однак головне в цьому романі – його сильна драматургічна конструкція, актуальність і кінематографічність. Рейдерство і боротьба з ним – це тема, яка змушує кров кипіти", - каже режисер. Нині автори картини готують документальний фільм, де йдеться про втілення їхньої ідеї в життя і передано дух роману. Стрічку, яка має допомогти знайти спонсорів, викладуть на YouTube.

"Ми з Сергієм поїхали до Старобільська, де відбувається дія "Ворошиловграда". Виявилося, що це миле містечко, мешканці якого спілкуються українською і їздять на велосипедах. Донбас взагалі спілкується українською! Коли я читав про це в романі, сприймав як щось дивне. З`ясувалося, так і є", - розповів Ярослав Лодигін.

Роман "Ворошиловград" видано в 2010 році харківським видавництвом "Фоліо". У цьому жорсткому соціальному творі Сергія Жадана чимало і героїв, і аспектів. Дії розгортаються у буднях неіснуючого на карті міста, де вирують реальні проблеми, справжнє рейдерство, флюїди брутальності, і постають питання вибору, які навмисне не придумаєш. Разом із помічником чиновника середньої ланки Германом Корольовим читач поринає у кодло і типажів і ландшафтів, списаних із Старобільська.

У 2010 році роман переміг у конкурсі "Книга року Бі-Бі-Сі".

Зараз ви читаєте новину «За романом Жадана "Ворошиловград" зніматимуть фільм». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі