вівторок, 20 грудня 2011 15:26

За гроші Вакарчука встановили у Львові пам'ятник Володимиру Івасюку
11

Фото: Фото: Ігор ХОМИЧ

У Львові на проспекті Тараса Шевчена сьогодні відкрили перший пам'ятник композитору та співакові Володимиру Івасюку. На відкриття прийшов співак Святослав Вакарчук, який увечері дасть два своїх концерти у Львові.

"У 2006 році я летів літаком до Львова і думав, що можу подарувати рідному місту, - розповідає Вакарчук. - Виникла думка подарувати цей пам'ятник. Адже саме Івасюк вивів сучасну українську пісню на міжнародний рівень. Саме такі люди заслуговують на пам'ятники в кожному місті України. Я вибрав це місце, між філармонією і музичною академією, бо тут часто проходив композитор. Я хочу, щоб тут було місце, де збиратимуться молоді люди і співатимуть пісні".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Лук'яненко підозрює, що у Стуса та Івасюка заберуть звання Героя України

Пам'ятник обійшовся Вакарчуку в 360 тис. грн. Міська рада виділила на благоустрій території 174 тис. За подарунок мер міста Андрій Садовий вручив Святославу Вакарчуку відзнаку "Золотий герб Львова".

Авторами пам'ятника стали скульптор Сергій Олешко та архітектор Михайло Ягольник. Івасюк ніби іде по дорозі з консерваторії у філармонію, закинувши за плечі безрукавку. Навколо скульптури мозаїкою викладена гітара.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Стуса та Івасюка можуть позбавити звання Героїв України

Володимир Івасюк загинув 1979 року. Його тіло було знайдене в Брюховицькому лісі під Львовом. Тоді офіційною версією смерті було самогубство. 2009 року Генеральна прокуратура поновила кримінальну справу про смерть композитора.

Трохи далі по проспекту Шевченка стоїть пам'ятний знак убитому Ігорю Білозору. Там на будинку прикріплений його портрет з великим колючим оздобленням у вигляді тернового вінка. Львів'яни кажуть, тепер проспект можна назвати імені убитих композиторів.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Святослав Вакарчук профінансував пам'ятник Івасюку у Львові

"Місце не дуже вдале, тісне. Тут усе на купу — Макдональдс, банк, магазин взуття. Мало романтики", - каже студент-п'ятикурсник Віталій Щерба.

11 грудня на Личаківському кладовищі освятили основу для майбутнього пам'ятника Ігору Білозору. На нього по всій Україні вже зібрано 54 тис. грн.

Зараз ви читаєте новину «За гроші Вакарчука встановили у Львові пам'ятник Володимиру Івасюку». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

3

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути