пʼятниця, 31 жовтня 2014 17:06

"З боротьби за кінотеатр почалась студентська революція" - акція за "Жовтень" під КМДА
15

"Червоне - то любов, жовте — це кіно", "Жовтень триває", "Це більше, ніж кінотеатр. Це особисті спогади", "Краплі в океані ще є". З такими гаслами вийшли 31 жовтня активісти до столичної мерії. Протестували за відновлення столичного кінотеатру "Жовтень".

За словами режисера Михайла Іллєнка, кінотеатр відрізнявся від інших.

"Це знакова втрата. У мене тут був показ фільму "Той хто пройшов крізь вогонь", який я ніколи не забуду. Офіційна прем'єра відбулась в іншому кінотеатрі. Але це була прем'єра для невипадкового глядача, кому не байдуже українське кіно," - додає режисер.

Біля КМДА зібралося близько тисячі осіб. Багато активістів одягнули одяг жовтого кольору, намалювали плакати, принесли квіти.

Волонтерка фестивалю "Молодість" Олександра Дідик вважає, що "Жовтень" виховував кіноеліту.

"Кінотеатру 83 роки. Ми балансуємо між 3-4 поколінням, який виховувався цим кінотеатром. Показував фестивальні фільми, а не лише американський фаст-фуд. "Гегемон" — це перший фільм, який показали в однойменному залі. Тому так його назвали, - пояснює активістка. -
Нам треба боротися, щоб його відновили. Але коли це буде, вже зараз не уявляю без цього кінотеатру свого життя. До речі, масові студентські протести у Франції в 1960-х почалися якраз через кінотеатр. Кіномани боролось за "Сінематек", бо хотіли повернути його колишнього керівника. Вони органызовували мітинги, повернули його на посаду. З того й почалась студентська революція."

До активістів вийшов мер Києва Віталій Кличко. Пообіцяв, що кінотеатр знаходитиметься у комунальній власності, проведуть розслідування. Вирішили створити фонд, де збиратимуть гроші на відновлення кінотеатру. Сам Кличко вніс у нього 10 тисяч гривень.

29 жовтня кінотеатр "Жовтень" спалили. Під час показу фільму "Літні ночі" у залі "Гегемон" невідомі кинули димові шашки. Стрічка "Літні ночі" була у конкурсній програмі "Сонячний зайчик" кінофестивалю "Молодість".

Зараз ви читаєте новину «"З боротьби за кінотеатр почалась студентська революція" - акція за "Жовтень" під КМДА». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі