четвер, 10 травня 2012 14:03

"Все переживаю, що він з голоду вмер" - мати Олеся Ульяненка
29

Фото: Фото: Наталія Чубенко

8 травня письменнику Олесю Ульяненку виповнилося б 50 років. Він є наймолодшим лауреатом Шевченківської премії. Отримав її за роман "Сталінка" у 35 років. Помер від серцевого нападу на 48-му році життя в серпні 2010-го.

Друзі та рідні письменника зібралися о 12:00 у приміщенні спілки письменників. Біля портрету письменника запалили свічку й згадували веселі історії, в які потрапляли з Ульяненком.

"Це була церемонія нагородження премії "Коронація слова". Олесь почав загравати до однієї жінки. Нейтральної для мене, але я сказав йому: не чіпляйся. Він штовхає мене в плече – відвали. Ну я ж його. Почали типу битися. Він мене ногою в щелепу намагався дістати, а менший зростом, то не виходило в нього. Ну я собі, як колишній боксер не можу дозволити вдарити слабшу людину, то пальцями від нього відбивався. Потім розсміялися, обніматися почали", - розповів поет Сергій Пантюк.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Перед смертю Ульяненко писав вірші

Мати Ульяненка Катерина Василівна та двоюрідна сестра Наталія Дворнік запросили друзів пом'янути письменника до його могили на Байковому кладовищі. Приїхали у Київ з його рідного міста Хорол на Полтавщині. На могилі розстелили скатертину, розклали пиріжки з яйцем та цибулею, смажену рибу та печінку, шинку, ковбаси.

Катерина Василівна півроку тому пережила інсульт. Декілька місяців не підводилась з ліжка. Ходить, спираючись на ціпок. Біля могили сиділа в інвалідному візку.

"Кожного дня плачу. Вдень плачу, а потім о 2-й ночі прокидаюся і знову плачу, - каже, витираючи сльози Катерина Василівна. - Якби не плакала, не було інсульту. Краще він би у мене трактористом був, а довше жив. Все переживаю, що з голоду помер. Приїхала колись до нього, а він такий худий, що я аж заплакала. Каже: мама, я більше так не буду. "В тебе що грошей не було?", - питаю. Мовчить і обіймає. Все переживаю, що він з голоду вмер. Пам'ятник хороший друзі йому поставили, але несхожий Сашко на портреті", - розповіла Катерина Василівна.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Пам'ятник Олесю Ульяненку поставили у борг

Ввечері всі повернулися на презентацію книги спогадів про письменника "У знятому на плівку дні". Її уклала поетеса Надія Степула.

Автори текстів та унікальних фото – Тарас Антипович, Світлана Божко, Михайло Бриних, Павло Вольвач, Сергій Грабар, Світлана Поваляєва та інші. Також свої спогади написала рідна сестра письменника Валентина Лісовська. Вона живе в Америці, на день пам'яті приїхати не змогла.

Зараз ви читаєте новину «"Все переживаю, що він з голоду вмер" - мати Олеся Ульяненка». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі