пʼятниця, 20 вересня 2013 21:52

"Внутрішню Монголію" показав художник Валерій Шкарупа
21

Фото: Фото: Валерія Радзієвська

Географічно Внутрішня Монголія – це величезна територія, що охоплює частину Китаю і Монголії, від Алтаю до Гобі, й перевищує за площею Францію й Німеччину разом узяті. У цьому просторі виникла культура всередині культури, що значно вплинула на розвиток цивілізації, яку на початку ХХ століття досліджував видатний палеонтолог і письменник Іван Єфремов.

Художник 63-річний Валерій Шкарупа роками спілкувався з дружиною Івана Єфремова Таїсією Йосипівною. У серії левкасів "Внутрішня Монголія" відтворює не лише кольори і форми, що нагадують скупий рослинністю дикий степ.

"Кожен з нас, – вважає художник, – визначає для себе свою особисту "Внутрішню Монголію" – територію душі". Художник намагається окреслити приватну територію своєї душі, зберегти унікальність внутрішнього світу, не дозволяючи соціуму розмити кордони його "Внутрішньої Монголії".

Відвідувачі кажуть, що роботи, особливо пастельні, мають позитивну енергетику.

"Лосі, що перепливають річку, та мисливці" - так називається сіро-пісочне полотно з ледве вловимими формами людських профілів і корпусів тварин. Місячну ніч на іншому полотні художник зобразив одним кольором - жовтогарячим. І від того враження ночі не меншає.

З книги відгуків: "Дуже насичена текстура. Подивилася - і спогадуєш те, чого ніколи не бачила. Але про що завжди знала. Бо була там. Дякую за мандрівку".

Зараз ви читаєте новину «"Внутрішню Монголію" показав художник Валерій Шкарупа». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

2

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі