четвер, 06 грудня 2012 14:44

Великий сусід все найкраще приписує собі, а нас обзиває хохлами — Філарет

Великий сусід все найкраще приписує собі, а нас обзиває хохлами — Філарет
Філарет. Фото: tsn.ua

Служителі Церкви і письменники є служителями слова. А слово – це найпотужніша зброя, яка діє на людину.

Про це сказав Святійший Патріарх Філарет під час зустрічі з письменниками та читачами видавництва "Ярославів вал", що проходила під темою "Українська інтелігенція та Православна Церква".

"Тому бояться слова і бояться служителів слова – письменників. Як і боялась радянська влада Церкви. Тому що Церква мала великий вплив на народ. І ви маєте великий вплив на народ. Тому вас обмежують, щоб ви такого впливу не мали", - зазначив він.

"Ми зібрались, я не хочу сказати в небезпечний час, не будемо драматизувати. Час непоганий, бо ми маємо свободу, якої не мали в попередньому столітті. Тому ми повинні знати чітко, яке перед нами як служителями слова стоїть завдання - перед Церквою і перед письменниками. Впливати. Ми повинні всіма силами захищати нашу Українську державу. Не буде Української держави - не буде розвитку української мови і культури, українського богослів'я і духовності. Тому що наш великий сусід всіляко намагається повернути нас до старого. Ліквідувати нашу мову, зробити нашу історію своєю, все найкраще приписати собі. А нас обзивати хохлами. Що й такого українського народу не існує", - розповів Філарет.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Філарет попросив помилувати Луценка і Тимошенко: "Їх колись теж чекатиме Суд Божий"

За словами Патріарха, поки Україна була незалежною від Москви, доти у нас був великий розвиток і великі досягнення.

"Тільки в Україні була вища богословська школа. Ніде на всьому православному сході, який був під ігом ісламу, такої школи не було. Такого не було й у православній Москві. Ніяких шкіл у Росії не було, поки не було приєднано Україну. Святитель Петро Могила написав Катехизис, який був схвалений всіма православними церквами. Тобто Київська митрополія була світочем у православному світі. А що стало після того, коли ми втратили свою державність. Ми стали звичайною єпархією російської Церкви. Про нас забули. І коли писали історію російської Церкви, то нас підвели під назву – церква південно-західного краю…", - зазначив він.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Патріарх УПЦ КП закликав не звертати увагу на пророцтва про "кінець світу"

Святійший Патріарх наголосив, що втрата своєї державності поступово привела до втрати української мови. Таким чином Російська імперія нищівно впливала на Україну посередництвом Церкви й освіти.

Говорячи про сьогодення, Святійший Владика зазначив, що Москва і сьогодні йде тим самим шляхом відносно України, який вона проклала здавна.

"Зараз Росія хоче підпорядкувати українську Церкву Москві, з одного боку, і веде наступ на українську мову, з іншого боку. Не треба ставитися байдуже до закону про мови. Бо це підступний закон, який тихенько вповзає як змія в наше суспільство для того, щоб так укусити, щоб померло українське суспільство. Якби мовний закон не турбував Москву, то вони б не ставили питання про відродження в Україні російської мови".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Через 30 років Росія буде ісламською державою" - Філарет

Торкаючись церковного питання Патріарх заявив, що коли б в Україні була єдина Церква, то зараз не було б проблеми роздробленості українського суспільства та відсутності консолідації. Церква не тільки б об'єднала народ, а й повела б українською дорогою.

 

Зараз ви читаєте новину «Великий сусід все найкраще приписує собі, а нас обзиває хохлами — Філарет». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

289

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути