Ексклюзиви
пʼятниця, 19 серпня 2016 14:08

"Важливо, щоб Ліна Костенко почула цю пісню"

Український гурт "Фіолет" випустив міні-альбом "Навірші", до якого увійшли пісні на поезію українських класиків.

До нової платівки вміщено 5 пісень на вірші Ліни Костенко "Спини мене", Миколи Вінграновського "Вас так ніхто не любить", Василя Стуса "Напевне, так і треба", Дмитра Павличка "Як би я знав, де ти живеш" та Григорія Чубая "У здивуванні".

- Власне, вибір класиків був досить спонтанний. Без особливих критеріїв. Значно важче було вибрати вірші. Важливо відчути чужу авторську лірику як свою. На це пішло чимало часу, роздумів і перепрочитань творів, - каже лідер гурту "Фіолет" Сергій Мартинюк. - Коли настав час записувати альбом, обклався книжками, відкрив ноутбук і почав шукати матеріал. Зупинився на поезіях, що давали таке відчуття, наче їх написав я сам.

  Гурт "Фіолет"
Гурт "Фіолет"

- Ми взяли вірш Ліни Костенко "Спини мене...". Він глибоко ліричний і чуттєвий, невеликий за формою, але широкомасштабний змістом. Чи сподобалася авторці наша робота, важко сказати. Та мені дуже важливо, щоб Ліна Костенко почула цю пісню.

Сергій Мартинюк каже, що планує покласти на музику вірші сучасних поетів.

- З сучасниками поки що неясно. Поезії читаю небагато, тому буду радитися з компетентними друзями. Вони точно когось цікавого запропонують. Для наступного альбому вже вибрав Юрія Іздрика та Сергія Жадана. Ці поети тримають руку на пульсі літературного життя і взагалі всього, що відбувається в Україні.

- Наразі в живому форматі альбом презентувати не збираємося. Це суто студійний проект, для плеєрів і програвачів. Можливо, вдасться домовитися про виступ з альбомом на Книжковому форумі у Львові.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Фіолет зняв кліп про романтичний вечірній Львів і вирушає у тур

- Формат альбому надто спокійний. Тому не вписується в якусь тематичну радіопрограму чи мережеву радіостанцію. Хотілося б зняти кліп на одну із пісень. Бо альбом вийшов досить атмосферний. Залишається тільки знайти людей, які відчують, як саме це має виглядати на екрані.

- Українській музиці не існує жодної тенденції як такої. Є індивідуальний вибір музиканта. Бо схожі проекти були і раніше. Наприклад, альбом на слова Шевченка з Чубаєм і Кузьмою Скрябіним. Звісно, популяризація рідного в нас завжди буде актуальна - в силу історико-культурних реалій. Але я такі ініціативи розглядаю як щось спонтанне. Як прагнення множити досвіди, створювати щось нове, незвичне з уже відомого. Переосмислювати чужу поезію, приміром.

У жовтні гурт "Фіолет" планує вирушити в тур українськими містами на підтримку цієї платівки.

Зараз ви читаєте новину «"Важливо, щоб Ліна Костенко почула цю пісню"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі