понеділок, 05 листопада 2012 11:58

У столиці показали пейзажі, намальовані на корі берез
8

Фото: Фото: Світлана Корженко

2 листопада у столичному Центрі російської науки і культури відкрилася вставка картин на бересті харківського художника Бориса Чурилова. Він був родоначальником цієї техніки.

"Борис Іванович не був професіоналом. Після закінчення школи він працював фрезерувальником і сталеваром. Він мені завжди казав: "Щоб щось зробити, треба мати базу". Він цю базу створював більше 13 років: збирав фонотеку духовної музики, літературу з мистецтва та архітектури.  Свій перший малюнок на бересті він зробив 1967 року - тоді відчув, що готовий до цього. Своє вміння він удосконалював роками", - розповіла кореспонденту Gazeta.ua  вдова художника Наталія Чурилова.

"Сталеваром мій чоловік пропрацював 13 років. В цей період весь свій вільний час присвячував малюванню. Робив це вночі, коли повертався з роботи. А якось він мав зробити кілька робіт для виставки, присвяченої 1000-літтю від дня хрещення Київської Русі.  Щоб встигнути вчасно, він не спав три доби. Коли очі злипалися, він включав записи духовної музики. Це завжди додавало йому сил", - додала вона.

Борис Чурилов народився а Харкові. Після закінчення школи він працював на заводах. Був фрезерувальником і сталеваром. 1972 -го в Харківському будинку архітектора відкрилася його перша персональна виставка. Свої роботи він демонстрував у Парижі та Москві. Художник помер від раку 13 грудня 2008 року.

На виставці показують близько 50 робіт художника. Їх радять роздивлятися під лупою - так можна розгледіти навіть найдрібніші деталі.

"Картини Бориса Івановича є в колекції багатьох політичних та церковних діячів. Їх мають колекціонери з Німеччини, Фінляндії, Франції, Бельгії і Росії. Ці роботи унікальні. В наш час масової культури немає робіт, які можна довго роздивлятися. На картини Бориса Чурилова можна дивитися безкінечно довго. Достатньо мати лише одну його роботу. На неї можна дивитися постійно і завжди дивуватися вмінню майстра", - сказала Наталія Чурилова.

"Мій чоловік любив подорожувати. Особливо подобалося йому їздити по старовинним церквам і монастирям.  В усі поїздки він брав з собою блокнот, в якому робив замальовки. Називав їх "почеркушки". Вже потім переносив зображення на берест", - додала вона.

Зараз ви читаєте новину «У столиці показали пейзажі, намальовані на корі берез». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі