неділя, 21 липня 2013 12:34

В Одесі переміг фільм про вчителя географії, що пропив глобуса

Гран-прі Одеського міжнародного кінофестивалю здобув фільм російського режисера Олександра Велединського "Географ глобуса пропив". Переможців нагородили ввечері 20 липня у Одеському оперному театрі. Володарів гран-прі визначало глядацьке голосування. Статуетку "Золотий Дюк" та 12 000 євро отримали російські режисер Олександр Велединський та продюсер Валерій Тодоровський. Картину "Географ глобуса пропив" також визнали найкращим фільмом за версією журі.

"Про те, що рішення глядачів збіглося з думкою професійного журі, ми могли тільки мріяти", - сказав продюсер картини Валерій Тодоровський.

"Ми прийняли рішення одноголосно і за кілька хвилин. У картинах ми звертали увагу на неординарність художнього задуму, глибину, повноцінність характерів", - відзначив голова міжнародного журі Олександр Роднянський.

Головний герой, якого втілив російський актор Костянтин Хабенський, від безгрошів'я влаштовується у просту школу вчителем географії – бо інших вакансій немає. За освітою він біолог і на початку кар'єри не впевнений, хто відкрив Північний полюс. Його учнів зіграли справжні школярі однієї зі шкіл у російському місті Перм. Герой 100-хвилинної стрічки спершу конфліктує з ними та керівництвом школи, а потім налагоджує стосунки.

Золотий Дюк за Найкращий український повнометражний фільм отримала картина "Параджанов" Олени Фетисової та Сержа Аведікяна. Творці фільму отримали нагороду з рук почесних гостей фестивалю - акторів Олександра Кузнєцова та Ольги Кабо. Він змагався у національному конкурсі із трьома іншими картинами – "Деліріум" Ігоря Подольчака, "Креденс" Валентина Васяновича і "Не хочу помирати" Аліси Павловської.

"Не боятися – головне правило, якого навчилася у Параджанова під час роботи над фільмом" - сказала після церемонії режисерка фільму "Параджанов" Олена Фетисова. Це художній кінодебют досвідченої продюсерки.

Найкращою акторською роботою назвали гру грузинських актрис Ліки Баблуані та Маріам Бокерії з фільму "У цвіту". Найкращим режисером став Рітеш Батра з Індії – за картину "Ланчбокс". Він спілкувався з гостями нагородження через відеозвернення – мусив поїхати додому на прем'єру власного фільму. Вели церемонію закриття Марія Єфросиніна та Олексій Суханов.

Також хвилиною оплесків вшанували пам'ять актора Богдана Ступки, який помер торік. Глядачі аплодували стоячи під час кліпу, створеного з уривків фільмів за участі Ступки.

Зараз ви читаєте новину «В Одесі переміг фільм про вчителя географії, що пропив глобуса». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

40

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі