понеділок, 22 квітня 2013 00:22

У Холодному Яру з бійками ламали прапори Партії регіонів
8

Фото: Фото і відео: Захар Колісніченко

21 квітня в урочищі Холодний Яр на Черкащині традиційно вшановують пам'ять полеглих борців за волю України. Зокрема і отаманів та вояків Холодноярської республіки, що була проголошена на території  Яру в 20-х роках ХIХ ст. Зі всієї України на заходи приїхали близько 2000 осіб.

Багато людей  приїхали в одностроях, вишиванках та з іншою національною символікою. Майоріли червоно-чорні прапори, холодноярські "Воля України або смерть". А також "Батьківщини" та ВО "Свобода". Під час урочистостей у селі Мельники до натовпу приєдналося близько десяти осіб, які хотіли розгорнути стяги з символікою Партії регіонів.  Одразу найближчі до них мітингувальники почали ламати вудки і виривати з рук сині прапори. Дійшло до сутички, проте "регіонали" під крики "Банду геть!" швидко втекли з місця події.

Представниця молодіжної патріотичної організації "Сокіл" 21-річна Діана Гапочка разом з козаками однією з перших почала зривати сині прапори з символікою Партії регіонів.

"Ніяка це не радикальна акція. Що таке поламати прапори "регіоналів"? Нічого! Це не подвиг. Не можна їм там стояти. Вони ж не шанують холодноярців. Сама їхня суть антиукраїнська. То чого вони сюди йдуть? Це те саме, що "Свободі" піти на вшанування пам'яті Леніна" - говорить Діана після інциденту.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Марш вишиванок та освячення зброї: Холодний Яр збирає українських націоналістів

Декілька прапорів Партії регіонів одразу порвали на шматки чоловіки у військовій формі з нашивками "українське козацтво".

"Взагалі була інформація, що Тулуб (Сергій Тулуб – голова Черкаської ОДА, Партія регіонів) заборонив їхати у Холодний Яр, наказував затримувати автобуси. А потім, коли це набуло розголосу, то він виступив із заявою, мовляв: їдьте всі! Типу: "Я дозволяю!". Та хто він такий?"  - додає дівчина.

На заходи з вшанування від Черкаської ОДА приїхали двоє заступників Сергія Тулуба: Едуард Івакін та Василь Касьян. Івакін, між іншим, був одягнений у вишиванку. Обоє поклали до пам'ятника Героям Холодного Яру по вісім червоних троянд. Також Василь Касьян одним з перших виступив перед присутніми.

"Слава Україні! Слава Героям-холодноярцям!" - закінчував Касьян свій виступ. На його промову відреагували мовчанням. Через деякий час, після того як  представники ОДА відійшли від монумента з імпровізованої трибуни лунали заклики: "Банду геть!", "Тулуба геть!" та "Ганьба!".  Івакін та Касьян не по дорозі, а стежкою попрямували в бік своїх автівок.

Розгорнутий репортаж із Холодного Яру чекайте згодом на Gazeta.ua.

/media/video/494097/1_494097.mp4

Зараз ви читаєте новину «У Холодному Яру з бійками ламали прапори Партії регіонів». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

148

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути