Ексклюзиви
понеділок, 03 жовтня 2016 18:13

В Будинку вчених грали на пральній дошці

В Будинку вчених грали на пральній дошці

Культурно-мистецький проект "Нова філармонія" відкрив третій сезон концертом "Парад солістів", який відбувся в київському Будинку вчених. На концерті звучали твори від епохи бароко до музики XXI ст.

Програму відкрив Квартет народних інструментів "Лабіринт". На двох домрах, контрабасі та кнопковому акордеоні музиканти виконали твір "Монте-Карло" українського композитора Олександра Шмикова та фугу-містерію аргентинця Астора П'яццолли.

"Я проїздом у Києві, затрималася на день заради цього концерту. Сама навчаюсь у Дніпропетровській консерваторії імені Михайла Глінки. Граю на домрі. Хлопці на сцені просто кайфують. Це головне, коли граєш. У мене професійне свято - день музики. Квиток отримала у подарунок від колишнього тезки-одногрупника Богдана. Він уміє вгадувати мої бажання", - каже домристка Богдана Євстратенко.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Британський співак зібрав 1100 українських пісень

Ще зранку піаніст Роман Лопатинський був в Італії, а вже ввечері виступав для київської публіки. Раніше музикант давав концерти в американських містах Нью-Порт і Стенвей-холл, французькому Парижі, в італійському місті Порденоне.

Український флейтист Станіслав Зубицький зараз теж живе в Італії. На концерті разом зі своєю матір'ю Наталією виконували твір голови родини, композитора Володимира Зубицького. Станіслав так захопився грою, що навіть пританцьовував. Після нього на сцені з'явився львів'янин Юрій Хвостов. Музикант нещодавно повернувся зі стажування в оркестрі Берлінської філармонії. На гобої виконав твір німецького композитора-романтика Роберта Шумана "Романс №2".

"Під цю музику хочеться танцювати. У золотій сукні на балу. Я прийшла з подругою. Маємо різні смаки. Вона слухає реп, я - рок. Живемо в одній квартирі. Щонеділі влаштовуємо баталії - хто кого переспіває. Вона має гучніші колонки, тому часто програю. Хотіли вийти в люди, вибрали з розрахунком ні їй, ні мені. Зараз обоє в захваті", - каже фармацевт Ярослава Маковей.

У другій частині заходу виконували твори Шопена, Рахманінова, Равеля, Скорика, Боккеріні, Еллінгтона. Родзинкою вечора став виступ Київського квартету саксофоністів з перкусіоністом Сергієм Хмельовим. Грали всесвітньо відому романтичну іспанську баладу Bеsame mucho. Саксофоністи були вдягнені в чорні костюми і сорочки, а перкусіоніст був у кепці-тракері, кросівках та білих рукавичках з металевими вставками на кінчиках пальців. Ними він шкрябав по металевій рифленій дошці. Стрибав і танцював.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Британський бас-баритон Павло Гунька знає сім мов

"Раніше в американському місті Сент-Луїс у музикантів не було грошей, щоб купити інструменти. Тому вони грали на всьому, що було під рукою. Звідси й пішов імпровізований інструмент washboard, тобто музична пральна дошка. Я його модернізував, додав наперстки на пальці, залізні тарілки. Ще грав на перкусійому інструменті родом із Перу - кахоні. Він складається з шести стінок, що тримаються на дерев'яному каркасі. Корпус виготовляють із міцного матеріалу, здатного витримати вагу музиканта. Бо грати треба сидячи на корпусі зверху і злегка нахиляючись назад. На боковій чи задній частині корпуса є звуковий отвір. Через нього мої знайомі прозвали інструмент шпаківнею", - каже Хмельов.

Захід організувала компанія UKR Artists. Це перша в Україні професійна концертна компанія у сфері класичної музики з часів незалежності.

Нагадаємо, організатор заходу Олександр Пірієв впевнений, що останні роки інтерес публіки саме до класичних концертів зріс і це однозначно нова, оптимістична тенденція гастрольного ринку.

Зараз ви читаєте новину «В Будинку вчених грали на пральній дошці». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі