понеділок, 22 серпня 2016 11:36

''Крутять попсу, а люди все одно йдуть слухати Бетховена'' - директор філармонії
18

150 млн грн витратили на реставрацію органної зали Харківської філармонії. Тут розмістили найбільший орган в Україні. Його створила німецька фірма Alexander Schuke. Інструмент важить 30 т, має висоту 10 м, складається з 5700 труб. В Україну його везли у трьох фурах, під озброєним супроводом. На придбання й перевезення інструмента витратили 1,2 млн євро.

Автор: Юрій ТОЦЬКИЙ
 

В реставрованому органному залі змінюється акустика залежно від жанру твору і складу виконавців. Його реконструкція тривала 10 років.

"Дбав про кожну деталь. Навіть підлога зі справжнього дуба, а не якийсь ламінат, — розповідає директор і головний диригент філармонії Юрій Янко. — По телевізору крутять попсу, а люди все одно до нас приходять Бетховена послухати. Захисна реакція в людини спрацьовує: тягнеться до прекрасного. Розпочали реконструкцію за Авакова, коли той губернатором був. Часу вистачило б вдвічі менше. Але за кожної зміни влади процес затягується на рік-півтора. Щоб завершити інші роботи у філармонії, на ремонт великої та камерної зал, вестибюля, облаштування балетного класу треба ще понад 300 мільйонів гривень."

Спеціальними гостями відкриття органної зали Харківської філармонії стали композитор Мирослав Скорик та Олександр Пірієв - віолончеліст, ініціатор національного проекту "ТРИ "С": Скорик – Cильвестров – Станкович".

Автор: Юрій ТОЦЬКИЙ
 

"Відкриття вперше за роки незалежності концертної зали світового рівня – безпрецедентна подія в житті музичної України. Я впевнений, що ця ситуація зможе дати поштовх іншим містам в Україні, можновладцям, керівникам академічних концертних сцен не тільки відновлювати та реставрувати, а й будувати технічно досконалі зали. Нова органна зала в Харкові – це суттєвий поштовх до розширення гастрольної мапи, потужний стимул і велика надія для українських музикантів. За останні роки інтерес публіки саме до класичних концертів зріс і це однозначно нова, оптимістична тенденція гастрольного ринку. Тепер, маючи залу такого рівня в Україні, ми можемо розраховувати не лише на проведення міжнародного фестивалю органної музики, але й на запрошення гастролерів рівня Лондонського чи Мюнхенського симфонічних оркестрів. У такій технічно надсучасній залі з відповідною акустикою можуть звучати і Пласідо Домінго, і Андреа Бочеллі та інші зірки академічної музики класу А. Для мене, як музиканта та музичного продюсера, ця зала – привід для втілення спільно з Харківською філармонією надзвичайних планів найвищого ґатунку", - зауважив Олександр Пірієв.

Будівля Харківської філармонії - відома пам'ятка архітектури. Найстаріша концертна організація України та визначний культурний центр міста. Її побудували 1827 року як Комерційний клуб. Після двох перебудов - 1855 і 1890 років - тут розмістився оперний театр. Велику залу нинішньої філармонії будували як аналог залу палацу Тюїльрі в Парижі.

Автор: Юрій ТОЦЬКИЙ
 

У залах філармонії з концертами виступали: Генрик Венявський, Пабло Сарасате, Маттіа Баттістіні, Тітта Руфо, Петро Чайковський, Сергій Рахманинов, Федір Шаляпін, Олександр Скрябін, Арам Хачатурян, Мстислав Ростропович, Дмитро Шостакович та багато інших видатних композиторів та музикантів. Тут 1896 року фотограф Альфред Федецький провів перший в Україні кіносеанс, звідси 1929 року вийшла в ефір перша українська радіостанція.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Художній музей до 2019 року оцифрує всі експонати

Зараз ви читаєте новину «''Крутять попсу, а люди все одно йдуть слухати Бетховена'' - директор філармонії». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

2

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі