середа, 22 квітня 2015 15:01

У Стокгольмі відкрили перший український кінофестиваль
7

20 квітня в Стокгольмі відкрився Перший північний український кінофестиваль. Фестиваль викликав значний інтерес з боку шведів і вже в перший день кінотеатр Zita Folkets Bio зібрав повний зал глядачів. Усі зібрані кошти підуть на гуманітарні потреби постраждалих від агресії на сході України, пише газета "День"

Серед присутніх були як шведи, так і представники української діаспори. В рамках заходу режисерка Вікторія Трофіменко представила свою психологічну драму "Брати: Остання сповідь" (2014). Це екранізація повісті шведського письменника Торгні Лінгрена "Джмелиний мед", але у фільмі події відбуваються в Карпатських горах. Інші чотири українські стрічки – "Хайтарма", "Поводир", "Плем'я" та "Тіні забутих предків" показуватимуть у кінотеатрі упродовж наступних понеділків.

"У швецькому суспільстві завжди була сильна підтримка України. А з початку війни Росії проти вашої країни, підтримка значно зросла у багатьох сферах. Ми відчуваємо солідарність з Україною і її людьми. Український інститут у Швеції робить велику справу", – сказала перед початком фільму міністр культури і демократії Швеції Еліс Ба Кунке.

Після вступного слова міністр з рук директора Українського інституту у Стокгольмі, відомої української піаністки Наталії Пасічник отримала книгу шведського журналіста Петера Йонсона "Україна в історії". Це фактично перша така історична праця, написана шведською мовою про історію України, позаяк попередні праці були переважно адаптаціями зі старих радянських підручників. У Стокгольмі цю книгу презентують 28 квітня.

"Промоція своєї країни – це завжди дуже важливо. Коли Україна стане членом ЄС, ми природно будемо культурно ще більше інтегруватися. Шведи мають потребу знати більше про Україну", – під позитивним враженням від фільму говорить кінокритик однієї з найбільших у Швеції газет Dagens Nyheter Мортен Блюмквіст.

Директор Українського інституту в Швеції Наталія Пасічник вважає, що саме зараз Україна має надзвичайно великий шанс показати себе світу не лише в політичному, а й культурному житті. Сьогодні до нашої країни прикута уваги світових ЗМІ, і варто цим скористатися.

"Наші сусіди вкладають величезні кошти на популяризацію своєї культури, натомість в Україні ця сфера була занедбана. Інститут виник із розуміння того, що в Україні війна і всі зайняті проблемами реформ, то ніхто не займається іміджем України закордоном. Наша мета – донести до шведів Україну культурну, – підсумовує Наталія Пасічник.

Організатори планують зробити захід щорічним. Усі зібрані кошти підуть на гуманітарні потреби постраждалих від агресії на сході України людей.

Зараз ви читаєте новину «У Стокгольмі відкрили перший український кінофестиваль». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі